47. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије

У уторак 29. новембра почињу 47. Сусрети професионалних позоришта лутака Србије, чији је овогодишњи домаћин Мало позориште „Душко Радовић“ и Позориште лутака „Пинокио“.

Публика ће током три дана колико фестивал траје имати прилике да погледа укупно десет представа из Суботице, Новог Сада, Зрењанина, Крушевца, Ниша, Бања Луке и Београда.

Првог дана на репертоару су луткарске представе за децу „Речна сирена“ (Позориште лутака „Пинокио“), „Басне из сенке“ (Позориште за децу Крагујевац), „Петар Пан“ (Позориште младих Нови Сад) и Камени цвет (Малог позоришта „Душко Радовић“).

Наредног дана биће приказано још три представе у оквиру такмичарског програма и то: „Циркус Марио & Нета“ (Малог позоришта „Душко Радовић“), „Песма белог кита“ (НП „Тоша Јовановић“, Зрењанин) и „Принцеза без царства и богатства“ (Дечје позориште Суботица).

Трећег и последњег дана представиће се Позориште лутака Ниш са представом „Море маште“ и Дечје позориште Суботица са „Ивицом и Марицом“, док ће на свечаном затварању бити изведена представа Дјечијег позоришта Републике Српске из Бања Луке, „Одисеј – сан о повратку“.

Стручни жири који ће доделити награде у десет категорија чине Славчо Маленов (председник), проф. др Зоран Ђерић и Борис Чакширан, док ће Дечији жири доделити три награде („најгласнији аплауз“, „нај, нај представа“ и „луткарска чаролија“).

Поред главног програма, фестивал има и пратећи програм у оквиру кога ће бити реализоване четири луткарске радионице за децу, Изложба фотографија „Фестивал у фокусу“ и Изложба лутака студената ФПУ, као и промоција издања посвећених луткарству на којој ће бити представљена сва издања Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, укључујући и заједничка издања са Позоришним музејем Војводине, као и часопис за луткарску уметност „Нити“.