Сцена за младе

Пројекат интерактивне позоришне представе „Боље поље“ заснован је на концепту симулације видео игре. Познато је да игре у којима се симулира развој друштва (нпр. Civilization), развој града (нпр. SimCity) или грађење света (нпр. MineCraft) имају веома велику популанрост међу младом популацијом.

РОМЕО И ЈУЛИЈА / Узраст: 14+

Монтеки и Капулети су две породице италијанског града Вероне у дугогодишњој завади. Ромео, син главе породице Монтеки, на забави среће ћерку главе породице Капулети, Јулију,  и између њих се рађа искрена и снажна љубав, глува на ограничења која намеће мржња две посвађане породице. Док љубав Ромеа и Јулије расте и потврђује се тајним венчањем, свађа између две породице постаје све већа и доводи до злочина.

Прича о мајци / Узраст: 15+

„Прича о мајци“ је бајка за  децу и одрасле. То је митска прича, на граници ритуалног, узнемирујућа и препуна симбола који боле, али прочишћујућа. Прича о Животу и Љубави, који се откривају кроз сусрет са Смрћу. Она је више од актуелног, продире у несвесно, непознато. Мајка, кроз борбу са Смрћу, учи да превазиђе Бол и заволи Живот у свим облицима. Она пева успаванке да би разведрила Ноћ, на грудима греје трновит Жбун, поклања очи Језеру, а лепоту мудрој Старици.

Утопија / Узраст: 11+

Утопија је представа настала на основу радионица са петнаесторо тинејџерки и тинејџера који су уједно и извођачице и извођачи представе. Текст представе креиран је од документарних исказа учесница и учесника, а укључује њихове доживљаје, ставове и искуства о најразличитијим друштвеним темама, са идејом да до краја процеса заједно дођемо до одговора на питање шта је то утопија. Шта је утопија за вас?

 

Дечак са кофером / Узраст: 11+

“Дечак са кофером” аутора Мајка Кеније је прича о дванаестогодишњем дечаку који је приморан да напусти свој дом и крене на дуго и опасно путовање ка бољем животу у “обећаној земљи”. У малом коферу, који носи са собом, налази се његово  највеће богатство – приче које су му причали родитељи пре спавања. Уз помоћ тих прича и Крисје, девојчице коју на путу упознаје, Наз успева да се сретне са братом на сигурном, и исприча нову причу. Своју причу.

Велики одмор / Узраст: 11+

Да ли је стварно „од колевке па до гроба најлепше ђачко доба“? Да ли сваки одрастао човек пожели да се бар једном, бар на сат времена, врати у тај период? Да ли смо тада били срећнији, да ли су нам проблеми били мањи, да ли смо сада мудрији, али тужнији? Да ли нам је свима потребан Велики одмор?

БОНТОН / Узраст: 11+

Представа „Бонтон“ по мотивима истоимене књиге Јасминке Петровић настала је са циљем да деци школског узраста укаже на правила лепог понашања, прихватљиве комуникације, поштовања туђих права и слобода, као и буђењу духа добросуседства и емпатије према другима.

Он не може да закопча дугме, веже пертле, исече месо у тањиру. Тешко му је да се попне у аутобус, шутне лопту, нацрта скејтера. Мама и тата су брижни и уморни, а докторка захтевна и пуна својих проблема. Људи на улици га сажаљевају и обилазе у великом луку, а другови у школи га исмевају и избегавају. Зову га Кљака, мада се баш лепо зове, Јован. 

Представа „Мали каплар“ открива нам херојску судбину историјске личности, дечака Момчила Гаврића, који ће у тешким околностима које су задесили Србију 1914. године бити приморан да напусти своје спаљено село у околини Лознице и крене у бег трновитим путем заједно са српском војском. Дечак силом прилика постаје ратни херој и каплар у редовима мајора Туцовића.

Плави чуперак / Узраст: 9-14

Са жељом да младима приближи све чари прве љубави, али и да одгонетне њихове страхове, надања и патње, представа „Плави чуперак“ на савремен начин прати одрастање и судбину једне генерације код нас. Спајајући музику, плес и глумачку игру представа прича причу о сновима и тајнама у првим корацима заљубљивања, проблема са родитељима, професорима и системом у коме се рађа, одраста и растаје једна генерација.

Романтична комедија у којој две поповске куће живе идилично, све док се у њиховим животима не појави млади учитељ у коме обе породице виде савршену прилику за удају својих кћери. Централни заплет и многе перипетије о којима нас извештава сеоска трачара базиране су на авантури која се дешава између љубавних парова – поповских кћери Јуле и Меланије, сеоског момка Шаце и „младожење из снова“ Пере.