Жабац и странац

Жабац и странац

Камишибаји представа

Аутор: Макс Велтхајс
Режија и сценографија: Анђелка Николић и Петар Лукић

Улоге:

Ђорђе Живадиновић

Узраст: 4+
Трајање: 45'
Аутор: Макс Велтхајс
Сцена: Сцена за децу

Настала према сликовници Макса Велтхајса, ова представа рађена је у форми камишибај позоришта, односно јапанског позоришта слика, заснованог на вештини приповедања, а извођеног унутар мале, дрвене позорнице. 

 


Настала према сликовници Макса Велтхајса, ова представа рађена је у форми камишибај позоришта, односно јапанског позоришта слика, заснованог на вештини приповедања, а извођеног унутар мале, дрвене позорнице. Осим своје специфичне форме, ова представа интересантна је и због контекста у ком настаје – у оквиру рада Сеоског културног центра у селу Марковац, који, баш као и ФЕП, својим мештанима доноси позориште у месту где оно не постоји. Напослетку, заснована на сликовници „Жабац и Странац“ ова представа доноси изузетно интересантну и важну причу која отвара многе теме у дискусији са публиком.

У мало место стиже странац, буди опште подозрење и сумњу - само зато што је странац! Жабац се, ипак, одлучује да га боље упозна, пре него што донесе коначни суд о њему. И друге животиње ће ускоро схватити да Пацов има велико срце, и пуно дивних особина и вештина које ће бити од помоћи свима…

Представа “Жабац и Странац” комбинује методе камишибаји театра и интерактивог позоришта, и упозорава деце на важне проблеме, као што су ксенофобија, предрасуде, нетолеранција.

Камишибаји (од речи ками, што значи папир, и шибаји, што значи позориште) је древна јапанска уметност приповедања уз помоћ слика на малој дрвеној позорници.

РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

На идеју да се позабавимо овoм занимљивом формом дошли смо 2020. године, у тражењу начина да изведемо планирани позоришни програм за децу из села Марковац упркос забрани већих окупљања. Тако су настале наше прве камишибаји представе, које смо изводили у двориштима деце, за њих и њихове родитеље и суседе. Једна од њих, „Жабац и странац“ по књизи Макса Велтхајса, одвела нас је на Фестивал еколошког позоришта у Бачкој Паланци, као и на Фестивал Аситеж центра Србије у Београду, и тако представила наш рад широј јавности.

У међувремену смо правили нове представе, изводили их у Марковцу, Свилајнцу, Крагујевцу, Београду, за децу предшколског и школског узраста, као и за децу са посебним потребама, успоставили сарадњу са Креативним центром, постали чланови ИКАЈА – Међународне камишибаји асоцијације са седиштем у Јапану. Камишибаји је позоришни облик, али и инспиративно средство за рад са децом, будући да развија машту, креативност, ликовну и говорну изражајност. Зато су чланови нашег тима глумци (Петар Лукић и Ђорђе Живадиновић Гргур) и редитељка (Анђелка Николић), али и психолошкиња (Александра Миладиновић).

Но, с обзиром на то да је камишибаји, пре свега, уметност приповедања уз слике, наши најважнији сарадници су – писац и илустратор. Након десетак представа које смо направили према већ постојећим сликовницама,  у марту 2022. настаје наш први оригинални камишибаји, за који је, према адаптираној причи Јасминке Петровић „Хоћу кући“, оригиналне слике направила Ана Петровић. Овај пројекат омогућила је Јапанска фондација Будимпешта.

Више података о активностима Сеоског културног центра Марковац можете наћи на:
https://www.facebook.com/seoskikulturnicentar
https://www.instagram.com/skcmarkovac/

Анђелка Николић

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Д. Секулић, Узраст 5+