Malo Pozorište Duško Radović

Медија Центар

Блиц / 21.09.2016. - 07:55
ЗА ДЕЦУ ОД 7 ДО 77 „Цар је го“ у Душку Радовићу
Фото: Промо "Цар је го"

Прва премијера у Малом позоришту „Душко Радовић“ у новој сезони биће представа за децу „Цар је го!“ 23. септембра у 20 сати.

У позоришту кажу да је представа намењена млађем основношколском узрасту, а настала је по мотивима бајке „Царево ново одело“ Х. К. Андерсена. Режију потписује Милица Краљ, оригинални текст Мила Машовић-Николић, сцену Милица Бајић-Ђуров, костим Весна Теодосић, а музику Јања Лончар. У представи играју Милош Самолов, Дамјан Кецојевић, Бојан Лазаров, Ивана Аџић, Александра Анђелковић, Милош Анђелковић, Јелена Ћурувија Ђурица и Ненад Радовић.

У октобру, на Дан позоришта, премијерно ће бити изведена и представа по тексту Душана Радовића „Капетан Џон Пиплфокс“, у режији и адаптацији Милорада Милинковића.
"До краја 2016. очекује нас још једна премијера, луткарска представа за децу по мотивима приповетке Иве Андрића ,,Аска и вук”, у режији Татјане Станковић која обрађује тему вршњачког насиља али и предлаже могуће начине за превазилажење овог проблема. Мало позориште ће бити овогодишњи домаћин „47. Сусрета професионалних позоришта лутака Србије“, који ће се одржати од 29. новембра до 1. децембра", саопштено је из Малог позоришта "Душко Радовић".

 


www.politika.rs / 18.03.2016.
Лутке се враћају у „Радовић”
Сцена из представе „Преваранти” (Фото МП „Душко Радовић”)

У Малом позоришту Душко Радовић три премијере у марту. – Вечерас у 20 сати на матичној сцени „Преваранти”

Аутор: Б. Г. Требјешанин петак, 18.03.2016. у 20:05

Јутрос се Сава опет улила у Дунав, Дунав у Црно море. Црно море у Средоземно море, Средоземно море у Атлантски океан, а ви опет не знате шта ћете сами са собом – један је од цитата Душка Радовића који ових дана често понављају у београдском Малом позоришту „Душко Радовић”. Ево и и зашто: За све оне који не знају како да садржајно и поучно искористе своје слободно време, ансамбл ове театарске куће има решење – три премијерне представе за своју публику у марту.

Само што је, почетком марта на сцени „Радовића”, заживела савремена плесна представа за децу „Наглавачке” у кореографији Далије Аћин, ауторски потенцијал ове театарске куће припремио је ново изненађење. Вечерас у 20 сати на матичној сцени „Радовића” премијерно ће бити изведена представа за децу „Преваранти” по тексту Миладина Шеварлића, у режији Предрага Штрпца. До краја марта премијерно ће бити изведена и луткарска представа за децу и одрасле „Циркус Марио & Нета” ауторског тандема Милене Деполо и Драгослава Шиље Тодоровића.

Идеја за драму „Преваранти” произашла је из кратке приповетке „Два новца” из збирке Вука Стефановића Караџића. Ауторску екипу представе чине Весна Поповић, сценограф, Драгица Лаушевић, костимограф, Војислав Савић, музика, и Дамјан Кецојевић, сценски покрет. У представи играју Милош Анђелковић, Јелена Ћурувија Ђурица, Петар Стругар, Алек Родић, Бојан Лазаров, Сандра Родић Јанковић и Јована Цветковић.
– Плесна представа „Наглавачке” у потпису Далије Аћин део је интернационалне приче, будући да је ово дело током протекле јесени изведено у Шведској, затим у Пољској и, ево, недавно је заживело на нашој сцени. Особена је по томе што су и родитељи и деца све време активни на сцени – објашњава Алек Родић, директор Малог позоришта „Душко Радовић”, уз напомену да са великим узбуђењем ишчекују и премијерно извођење „Превараната”, будући да су настали по делу творца наше азбуке, Вука Стефановића Караџића, који је за њихову публику посебно важан.

А када је остварење„Циркус Марио & Нета” у питању, Алек Родић открива да се ради о луткарској представи са којом ће се ансамбл ове куће представити и на српском фестивалу луткарства, чији је домаћин наредне јесени управо Мало позориште „Душко Радовић”. Фестивал ће после 20 година паузе бити реализован у сарадњи са луткарским позориштем „Пинокио” из Земуна.

– Веровали или не, у „Радовићу” „марионета” није рађена 20 година. Марионетска сцена је била уништена, код претходних управа није било интересовања за овај жанр, будући да је то најтеже. Ипак, ухватили смо се у коштац и са овим изазовом. У представи имамо 15 лутака, и све ћемо их израдити у нашој радионици, из уметничких руку нашег мајстора лутака Дарка Ивановића и нашег колеге Горана Баланчевића. Дакле, комплетна производња лутака је у нашем аранжману – каже Родић.

Мало позориште „Душко Радовић” за сада има 52 стално запослена члана и много планова. Већ почетком априла пробе нове представе „Царево ново одело” започеће редитељка Милица Краљ, а затим креће и рад на остварењу „Капетан Џон Пиплфокс” у режији Милорада Милинковића Дебелог...
– Покушавамо да вратимо децу у позориште, да се публика навикне да смо поново на матичној сцени. И даље негујемо наслове који су део лектире, бајке су увек актуелне, а са великим амбицијама припремамо и поновно отварање вечерње сцене „Радовић”, каже Алек Родић који нам је открио и да ће од наредне јесени репертоар ове куће бити богатији и за представу „Пепељуга” у режији Јагоша Марковића.

И ово је ново изненађење. Вечерас у 20 сати на матичној сцени „Радовића” премијерно ће бити изведена представа за децу „Преваранти” по тексту Миладина Шеварлића, у режији Предрага Штрпца. До краја марта премијерно ће бити изведена и луткарска представа за децу и одрасле „Циркус Марио & Нета” ауторског тандема Милене Деполо и Драгослава Шиље Тодоровића.

Идеја за драму „Преваранти” произашла је из кратке приповетке „Два новца” из збирке Вука Стефановића Караџића. Ауторску екипу представе чине Весна Поповић, сценограф, Драгица Лаушевић, костимограф, Војислав Савић, музика, и Дамјан Кецојевић, сценски покрет. У представи играју Милош Анђелковић, Јелена Ћурувија Ђурица, Петар Стругар, Алек Родић, Бојан Лазаров, Сандра Родић Јанковић и Јована Цветковић.

Плесна представа „Наглавачке” у потпису Далије Аћин део је интернационалне приче, будући да је ово дело током протекле јесени изведено у Шведској, затим у Пољској и, ево, недавно је заживело на нашој сцени. Особена је по томе што су и родитељи и деца све време активни на сцени – објашњава Алек Родић, директор Малог позоришта „Душко Радовић”, уз напомену да са великим узбуђењем ишчекују и премијерно извођење „Превараната”, будући да су настали по делу творца наше азбуке, Вука Стефановића Караџића, који је за њихову публику посебно важан.

А када је остварење „Циркус Марио & Нета” у питању, Алек Родић открива да се ради о луткарској представи са којом ће се ансамбл ове куће представити и на српском фестивалу луткарства, чији је домаћин наредне јесени управо Мало позориште „Душко Радовић”. Фестивал ће после 20 година паузе бити реализован у сарадњи са луткарским позориштем „Пинокио” из Земуна. Веровали или не, у „Радовићу” „марионета” није рађена 20 година. Марионетска сцена је била уништена, код претходних управа није било интересовања за овај жанр, будући да је то најтеже. Ипак, ухватили смо се у коштац и са овим изазовом. У представи имамо 15 лутака, и све ћемо их израдити у нашој радионици, из уметничких руку нашег мајстора лутака Дарка Ивановића и нашег колеге Горана Баланчевића. Дакле, комплетна производња лутака је у нашем аранжману – каже Родић. Мало позориште „Душко Радовић” за сада има 52 стално запослена члана и много планова. Већ почетком априла пробе нове представе „Царево ново одело” започеће редитељка Милица Краљ, а затим креће и рад на остварењу „Капетан Џон Пиплфокс” у режији Милорада Милинковића Дебелог... Покушавамо да вратимо децу у позориште, да се публика навикне да смо поново на матичној сцени. И даље негујемо наслове који су део лектире, бајке су увек актуелне, а са великим амбицијама припремамо и поновно отварање вечерње сцене „Радовић”, каже Алек Родић који нам је открио и да ће од наредне јесени репертоар ове куће бити богатији и за представу „Пепељуга” у режији Јагоша Марковића.