Сцена за децу

Новогодишње представе за децу „Чаробњак Тимотије и Деда Мраз“ по тексту Драгољуба Петровића у режији Предрага Штрбца.

МОБИ ДИК / Узраст: 6+

Чувени кит Моби Дика, немилосрдна морска неман која потапа бродове и једе морнаре, страх је и трепет за све, осим за девојчицу Рејчел. Рејчел на први поглед изгледа као сасвим обично дете које је са родитељима на летовању, али њој је поверен важан задатак - да спасе Моби Дика од капетана Ахаба и његове посаде.

Књига лутања / Узраст: 1-9

Аутор и кореограф представе Далија Аћин Теландер, направила је занимљиву интерактивну представу за децу која се игра у нетипичном сценском простору који подсећа на велики бели балон/шатор што посебно доприноси осећању топлине, безбрижности и блискости између публике и извођача. Представа је током 2014. године доживела своје јубиларно 100.

Бура / Узраст: 7+

У „Бури’’ је могуће препознати  најразличитије садржаје: од  романтичних, метафизичких,  аутобиографских, филозофских, политичких... а  међу свим могућим  „учитавањима'' за мене у њој постоји и један дечји поглед на свет, (као у оним необичним кутијама Џ.Корнела у којима су неки носталгични мини светови препуни некакаве дечије фантазије).

Ова представа је ода марионети, њеној лепоти, суптилности и изражајним могућностима. У првом плану су циркуске тачке, акробације, плес по жици, састављање, растављање, жонглирање... Прича му ту дође као украс. А прича је о љубави, али и о шашавим уметницима, то јест свима нама.

Чаробна књига / Узраст: 3+

Ова весела дружина подсетиће нас да је најлепши поклон књига, и да је мудрост коју откривамо у њој највећа људска снага. Нада и даље постоји – данас је ипак ПАМЕТ У МОДИ.

Три прасета / Узраст: 3-8

„Луткарски комад од тврде грађе“ како стоји у поднаслову  текста који је написао Игор Бојовић, на шаљив и поучан начин обрађује чувену бајку о три прасета, али се бави и темом напуштених кућних љубимаца. Луткарску предтсву која изазива подједнако одушевљење код  деце и родитеља режирао је Драгослав Тодоровић.

Мачак у чизмама / Узраст: 3-8

„Мачак у чизмама“ једна је од најпознатијих бајки. Она има и елементе басне јер садржи пресонификацију животиња које имају људске особине. Прича говори о мудром и веома способном мачку који је својом домишљатошћу успео да помогне своме своме господару да стекне богатсво и освоји руку краљеве јединице.

Представа „Андерсенови кувари“, Драгослава Тодоровића, је својеврсна ода Андерсену и његовом делу.

Позоришна представа за сву децу по мотивима прича Тона Телехена из различитих збирки. Мале приче о људима у којима се појављују животиње.

Чудне љубави / Узраст: 3-10

Мјузикл за децу, настао по мотивима Езопових басни, на занимљив начин нам показује како се супротности привлаче. Представа је настала по оригиналном тексту Маје Пелевић, у режији Ђурђе Тешић. Кроз алегоричну причу о љубави у свету животиња ова представа нам заправо дочарава типична понашања и улоге које деца примају када закораче у пубертет.

Текст „Мала школа рокенрола“ написан је пре двадесетак година као реплика, текста „Рокенрол за децу“, који је игран у позоришту Бошко Буха.

Представа о чаробњаку Мерлину, најмоћнијем чаробњаку међу вилама и вилењацима који доводи злу вештицу на суђење, а за сведоке позива јунаке из анимираних филмова Волта Дизнија (Малу Сирену, Звер, Ивицу и Марицу, Духа из Аладинове лампе, Круелу де Вил...).

Пинокио / Узраст: 4-10

Прича прати одрастање и сазревање дрвеног лутка Пинокиа (Јелена Петровић), који уз велико одрицање и љубав мајстора Ђепета успева да се избори са искушењима света који га окружује. Италијански писац и новинар Карло Колоди 1883.

Наглавачке / Узраст: 4-8

Савремена интерактивна плесна представа за децу. „Наглавачке“ је представа која предлаже најмлађој публици јединствен сусрет са савременим плесом.

Очаравајући свет народних бајки, са својим принцезама и злим маћехама, чаробним шумама и мудрим старим краљевима саставни је део детињства стотинама година. Као деца, слушајући народне бајке, учимо како да причамо приче о мистеријама света у коме живимо и о нашим сопственим загонетним мислима и осећањима.

Камени цвет / Узраст: 5-10

Чувена руска (уралска) бајка о проклетству оних који трагају за благом и богатством до сада је испричана на много начина, ипак, оно што можете видети у нашем Малом позоришту представља савремену адаптацију - представа поручује деци је да су највредније ствари на свету нематеријалне, а пре свих то је љубав.

Представа је настала по оригиналном тексту Душана Радовановића, а базирана је на мотивима чувене бајке Шарла Пероа „Црвенкапа“. Наша верзија је савремена прича у којој је главна јунакиња девојчица Црвенкапа припадница модерне денс генерације.

Ко је Лорет? / Узраст: 5-10

Луткарска представа „Ко је Лорет?“ је настала по мотивима сликовнице француске списатељице Флоранс Кадије која је преведена на многе светске језике, а ентузијастичким подухватом издавачке куће „Баобаб“ доступна је и на нашем језику.

Лажеш Мелита / Узраст: 5-10

Представа је настала по роману Ивана Кушана по коме је 1984. године снимљена хрватска телевизијска серија. Девојчица Мелита као и многа друга деца у њеном узрасту воли да говори неистину.

Текст Душана Радовића  „Капетан Џон Пиплфокс“ написан је и објављен 1953. године као радио драма. У Малом позоришту овај комад је први пут изведен на сцени 1988. године под називом „Добро јутро, капетане Пиплфокс“. Адаптацију су радили драматург Драгослав Симић и редитељ Оливер Викторовић.

Аска и вук / Узраст: 4-12

Тако је драга моја дечице, то је вуна. Ту вуну добијамо од једне меке и топле животиње, од овце. Њено руно је тако меко и топло као и прича коју је 1953. године написао Иво Андрић. Та приповетка зове се „Аска и вук“. Ово је прича о насиљу и како то насиље зауставити.

Цар је го! / Узраст: 7+

Овај драмски текст настао је по мотивима Андерсенове бајке из 19. века. Структурално гледано Андерсеново „Царево ново одело“ много је ближе шаљивој причи, него бајци.