Сцена за децу

Од 15. до 30. децембра

KАРЛСОН С КРОВА / Узраст: 4+

"Карлсон с крова" је представа настала по књизи Астрид Линдгрен, списатељице која је најпознатија по томе што је измислила Пипи Дугу Чарапу. Овај пут нас упознаје са Батом, усамљеним дечаком са заузетим родитељима, који проналази необичног и прилично несташног друга. Зашто нико не верује Бати да је Карлсон са крова стваран?

 

Једне ноћи, Жута Mама Mачка оставља своје маче на пристаништу, пред великим белим бродом који сутрадан треба да исплови из луке. Она жели да њен син постане бродски мачак и види света, а не да доживи судбину обичне месарске мачке.

Књига о џунгли / Узраст: 4+

Представа „Књига о џунгли“ је комични луткарски мјузикл са елементима савременог циркуса за децу старијег предшколског и млађег школског узраста, коју режира Марија Крстић.Кроз познату причу Радјарда Киплинга о Моглију, дечаку кога у џунгли одгаја чопор вукова, третира се проблем различитости, (не)толеранције и интеграције у заједницу.

МОБИ ДИК / Узраст: 6+

Чувени кит Моби Дик, немилосрдна морска неман која потапа бродове и једе морнаре, страх је и трепет за све, осим за девојчицу Рејчел. Рејчел на први поглед изгледа као сасвим обично дете које је са родитељима на летовању, али њој је поверен важан задатак - да спасе Моби Дика од капетана Ахаба и његове посаде.

Бура / Узраст: 7+

У „Бури’’ је могуће препознати  најразличитије садржаје: од  романтичних, метафизичких,  аутобиографских, филозофских, политичких... а  међу свим могућим  „учитавањима'' за мене у њој постоји и један дечји поглед на свет, (као у оним необичним кутијама Џ.Корнела у којима су неки носталгични мини светови препуни некакаве дечије фантазије).

Текст „Мала школа рокенрола“ написан је пре двадесетак година као реплика, текста „Рокенрол за децу“, који је игран у позоришту Бошко Буха.

Аска и вук / Узраст: 4-12

Тако је драга моја дечице, то је вуна. Ту вуну добијамо од једне меке и топле животиње, од овце. Њено руно је тако меко и топло као и прича коју је 1953. године написао Иво Андрић. Та приповетка зове се „Аска и вук“. Ово је прича о насиљу и како то насиље зауставити.

Текст Душана Радовића  „Капетан Џон Пиплфокс“ написан је и објављен 1953. године као радио драма. У Малом позоришту овај комад је први пут изведен на сцени 1988. године под називом „Добро јутро, капетане Пиплфокс“. Адаптацију су радили драматург Драгослав Симић и редитељ Оливер Викторовић.

Цар је го! / Узраст: 7+

Овај драмски текст настао је по мотивима Андерсенове бајке из 19. века. Структурално гледано Андерсеново „Царево ново одело“ много је ближе шаљивој причи, него бајци.

Ова представа је ода марионети, њеној лепоти, суптилности и изражајним могућностима. У првом плану су циркуске тачке, акробације, плес по жици, састављање, растављање, жонглирање... Прича му ту дође као украс. А прича је о љубави, али и о шашавим уметницима, то јест свима нама.

Наглавачке / Узраст: 4-8

Савремена интерактивна плесна представа за децу. „Наглавачке“ је представа која предлаже најмлађој публици јединствен сусрет са савременим плесом.

Камени цвет / Узраст: 5-10

Чувена руска (уралска) бајка о проклетству оних који трагају за благом и богатством до сада је испричана на много начина, ипак, оно што можете видети у нашем Малом позоришту представља савремену адаптацију - представа поручује деци је да су највредније ствари на свету нематеријалне, а пре свих то је љубав.

Књига лутања / Узраст: 1-9

Аутор и кореограф представе Далија Аћин Теландер, направила је занимљиву интерактивну представу за децу која се игра у нетипичном сценском простору који подсећа на велики бели балон/шатор што посебно доприноси осећању топлине, безбрижности и блискости између публике и извођача. Представа је током 2014. године доживела своје јубиларно 100.

Представа „Андерсенови кувари“, Драгослава Тодоровића, је својеврсна ода Андерсену и његовом делу.

Пинокио / Узраст: 4-10

Прича прати одрастање и сазревање дрвеног лутка Пинокиа (Јелена Петровић), који уз велико одрицање и љубав мајстора Ђепета успева да се избори са искушењима света који га окружује. Италијански писац и новинар Карло Колоди 1883.

Представа о чаробњаку Мерлину, најмоћнијем чаробњаку међу вилама и вилењацима који доводи злу вештицу на суђење, а за сведоке позива јунаке из анимираних филмова Волта Дизнија (Малу Сирену, Звер, Ивицу и Марицу, Духа из Аладинове лампе, Круелу де Вил...).

Чаробна књига / Узраст: 3+

Ова весела дружина подсетиће нас да је најлепши поклон књига, и да је мудрост коју откривамо у њој највећа људска снага. Нада и даље постоји – данас је ипак ПАМЕТ У МОДИ.

Мачак у чизмама / Узраст: 3-8

„Мачак у чизмама“ једна је од најпознатијих бајки. Она има и елементе басне јер садржи пресонификацију животиња које имају људске особине. Прича говори о мудром и веома способном мачку који је својом домишљатошћу успео да помогне своме своме господару да стекне богатсво и освоји руку краљеве јединице.

Три прасета / Узраст: 3-8

„Луткарски комад од тврде грађе“ како стоји у поднаслову  текста који је написао Игор Бојовић, на шаљив и поучан начин обрађује чувену бајку о три прасета, али се бави и темом напуштених кућних љубимаца. Луткарску предтсву која изазива подједнако одушевљење код  деце и родитеља режирао је Драгослав Тодоровић.

Представа је настала по оригиналном тексту Душана Радовановића, а базирана је на мотивима чувене бајке Шарла Пероа „Црвенкапа“. Наша верзија је савремена прича у којој је главна јунакиња девојчица Црвенкапа припадница модерне денс генерације.