ГУЛИВЕР

ГУЛИВЕР

Режија: Исидора Гонцић
Драматургија и сонгови: Ђорђе Косић
Тотал дизајн: Мина Миладиновић 
Композитор: Вера Миланковић
Кореограф: Јована Иконић
Асистент  редитеља: Јелена Павловић
Сарадник на анимацији: Горан Баланчевић

 

Улоге:

Гуливер
АРСЕНИЈЕ ТУБИЋ

Лилипутанска краљица, Нестрпљиви Лилипутанац, Кћерка Гига, Мува
ИВАНА АЏИЋ

Лилипутански генерал, Плашљиви Лилипутанац, Мама Гига, Краљица Мајка
КАТАРИНА ДИМИТРИЈЕВИЋ

Морнар, Лилипутански краљ, Поспани Лилипутанац, Тата Гига
НЕНАД РАДОВИЋ

Морнар, Лилипутански пар, Пацов, Циркуска публика
ТЕОДОРА ТОМАШЕВ

Премијера: 16. септембар 2020.

Узраст: 3+
Трајање: 55'
Аутор: Џ. Свифт / З. Ђерић
Сцена: Сцена за децу

Засновану на епизодама из чувеног романа Џонатана Свифта "Гуливерова путовања", аутори су ову већ познату причу освежили рухом које је наклон култури и уметности Далеког истока, а причу о лутајућем морепловцу искористили су као подлогу за бављење темама проблема вршњачког насиља,  разумевања и поштовања међусобних разлика.

 


РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

„И онај највећи
Може бити најмањи
И онај најјачи
Бити најслабији“

Исидора Гонцић

РЕЧ ПИСЦА

Овај луткарски комад је написан по мотивима Гуливерових путовања Џонатана Свифта (1667-1745). Књига је објављена пре 300 година, али је и даље читају подједнако и деца и одрасли, свако на свој начин. Одрасли у њој виде утопију и дистопију, цене њену сатиричност и пародичност. Деца уживају у Гуливеровим авантурама, у његовим путовањима у далеке и необичне земље.  Те земље су, у ствари, непостојеће. У роману их има више, а овде су описане две: Лилипут, земља малих људи и Бробдингнаг, земља џинова. Гуливер је међу Лилипутанцима – џин, па се осећа и понаша надмено, спреман је да помогне у решавању њихових проблема, али и да им се свети, кад се према њему лоше понашају. У земљи џинова – он је патуљак, осећа се понижено и немоћно. То је опомена и казна за претходну охолост. Гуливер се спасава. Излази као победник, да би нам о свему сведочио, поучен искуством великог путника и бродоломника. Путовање у непознато је велик изазов, али може да буде и велика опасност. Мало може да буде велико, а велико може да буде мало. Зато се ништа не сме потцењивати. Живимо у свету великих разлика и супротности. То знају одрасли, али то треба да знају и деца.

Зоран Ђерић

БИОГРАФИЈЕ АУТОРА

Џонатан Свифт (1667-1745) је био писац и политичар рођен у Ирској. Ако волите авантуре, упустите се у читање његовог озбиљног романа-путописа, писаног на смешан начин: Гуливерова путовања. У овом роману за све узрасте приказао је различитост светова, обичаја и култура кроз очи странца, Гуливера, који се нашао у тим нестварним световима, а који нам се чине тако познатим.

Зоран Ђерић (1960) пише поезију, критике и преводи са више словенских језика. Био је уредник више књижевних часописа, као професор предавао на факултетима у Лођу, Гдањску и Кракову (Пољска), Прагу (Чешка), Бањa Луци (Република Српска) и Новом Саду. Био је директор Позоришта младих, тренутно је директор Српског народног позоришта у Новом Саду.

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Далија Аћин Теландер и Керен Леви, Узраст 4-8