Malo Pozorište Duško Radović

Бајка о чаробном камену

Бајка о чаробном камену

Режија: Давор Драгојевић
Toтал дизајн (лутке, сцена, костим): Зорана  Милошаковић Тасић
Композитор: Љубомир Стефановић
Кореографија: Весна Дубак Лукић
Сценски ефекти: Томислав Маги

 

Улоге:

Деда Павле НЕНАД  РАДОВИЋ
Паче Жућкo ИВАНА  АЏИЋ
Маче Мица САНДРА  РОДИЋ  ЈАНКОВИЋ
Комшија Иван БОГДАН  БОГДАНОВИЋ
Краљица Гуштера КАТАРИНА  ДИМИТРИЈЕВИЋ
Глас ЗОРАН МИЉКОВИЋ

Датум премијере: 24. април 2019.

Узраст: 3+
Трајање: 45'
Аутор: Давор Драгојевић
Сцена: Сцена за децу

Главни догађај у представи  је појава чаробног камена, односно сазнање да тај камен, поред тога што светли има и другу моћ – шта год да се пожели, он ће то и да створи! Отвара се тема – вредности. Ствара се проблем: како искористити могућности које пружају чаробне моћи овог камена. Да ли узети само оно што је довољно или ићи даље, много, много више? У људској свести је да нам никада није довољно оно што имамо, него увек желимо више. Више знања, више новца, више среће... Али, да ли постоје неке границе? Да ли превише нечега може да изазове и контраефекте: мржњу, завист, егоизам, сујету...? Да ли, због неке материјалне вредности треба довести у питање људске вредности? Да ли...? То су нека од питања која се провлаче кроз овај комад. Какви су одговори? И то је једно од питања. Нека свако нађе свој одговор. 

 


РЕЧ РЕДИТЕЉА
Како су настале бајке? Чему служе? Велики број њих, мада насталих прије много, много година  и преношених са кољена на кољено, говоре о људским вриједностима, које су свевремене и никада не губе на актуелности. Веома је важно да из њих извучемо праву поуку. Једна стара бугарска бајка, инспирисала ме је да напишем ову моју бајку. Бајку о пријатељству. Али ово је и бајка о храбрости, бајка о захвалности, бајка о праштању, али и бајка о зависти, о алавости, о издаји… Мало је било да се ова бајка само чује, желио сам и да се види. Тако је и настала ова  представа, посвећена свим пријатељима – садашњим, бившим и будућим. Вјерујем да ће подједнако уживати и дјеца и њихови родитељи и да ће, излазећи из позоришта, заједно пјевушити:  „…Пријатељство важније је, од свег блага овог света…“
Давор Драгојевић

БИОГРАФИЈЕ АУТОРА:

Давор Драгојевић глумац и редитељ
Рођен је 1966. године у Титограду (Подгорица), Црна Гора.
Дипломирао је луткарску режију на Националној академији за театарску и филмску умјетност „Крсто Серафов“ у Софији,  Бугарска; Инжењер је поморске електротехнике - Факултет за поморство у Котору.
Глумац Градског позоришта из Подгорице. Стални члан ансамбла  позоришта од 1993. године.
Директор и оснивач Међународног фестивала  луткарства - Подгорица, Црна Гора.
Био члан жирија на међународним филмским и позоришним фестивалима.
Пише пјесме и компонује музику за дјецу – више пута учествовао као текстописац и композитор на  дјечијим музичким фестивалима.
Остварио многобројне улоге у позориштима, филму и играним серијама.
Осим у Црној Гори, режирао је представе  и у Националном луткарском позоришту у Тирани, Албанија.

Зорана Милошаковић Тасић
Рођена у прошлом веку, покупила све позитивне вредности из тог периода, радна, вредна, весела, растерећена... и са таквим наоружањем делује на луткарској сцени већ 30 година. Ради у Позоришту лутака „Пинокио“, добитник многих награда за глуму и анимацију, тренутно игра у 20 представа које су на репертоару, снимила две серије „На слово на слово“ (римејк) и „Кукурику шоу“. Од Тајвана, преко Европе до Канаде, на разним фестивалима и гостовањима играла представе и држала радионице за израду лутака од рециклаже. На Куби је награђена на годишњем нивоу за најбољи перформанс 2007. године. Поред глуме, бави се израдом лутака, маскота, сценографије, као и употребних маски за сценско изражавање. Игра, пева све у 16. УНЕСКО је финансирао пројекат за који је ангажована за обнову сакралног приказа обичаја Вертеп и папирног театра у Крчедину. Члан управног одбора УНИМЕ за Србију. Жива и здрава и има намеру тако да остане.

 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Вилијам Шекспир / Ђорђе Косић / Давид Алић, Узраст 9+