Malo Pozorište Duško Radović

Обележавање јубилеја 100 година Душка Радовића

Велики јубилеј 100 година Душка Радовића биће обележен у уторак, 29. новембра у 18 часова у Малом позоришту „Душко Радовић“.

У оквиру програма којим ће се обележити датум рођења нашег великана писане речи учествоваће Зорица Хаџић, Матија Бећковић, Оља Бећковић, Борис Миљковић, Милош Радовић и Бранислава Милунов. Специјални гости вечери биће Бисера Велетанлић и Васил Хаџиманов.

Поводом обележавања јубилеја, стогодишњице рођења Душка Радовића, компанија Маском, која већ дуги низ година издаје његова дела и штити права на њима, припремила је обимну монографију 100 година Душка Радовића посвећену великану наше писане речи која ће овом приликом бити представљена у позоришту које носи његово име.

Душко Радовић је најомиљенији, најчитанији и најцитиранији писац и представља јединствен феномен наше културе. Радовић је био аутентичан и иновативан медијски стваралац, друштвени критичар, аналитичар и непревазиђени познавалац нашег менталитета. Монографија 100 година Душка Радовића настала је са жељом издавача за поновним успостављањем система вредности којима се у свом животу и стваралаштву водио Душко Радовић.

Борис Миљковић, који се заједно са Славимиром Стојановићем Футром побринуо за несвакидашњи изглед монографије, о раду на овом капиталном издању изјавио је: „Пре свега, морам да кажем да ми је слободан пад кроз овај озбиљан космички простор омогућила Зорица Хаџић, без ње напросто не би био могућ. Но, овај скок такође не би био могућ без падобрана у чијој је изради учествовала цела породица Радовић, све са мојим другом из клупе, а њиховим сином. Како год то изгледало неком другом, за мене је пут у средиште будуће књиге, па тако и у средиште многих живота, био спектакуларан, као скок Феликса Баумгартнера. Једина разлика је у томе што сам ја знао шта ме чека на крају, а ви нећете, док не пробате”.

Славимир Стојановић Футро о свом доприносу на овом изузетном издању је истакао: „Рад на овом пројекту био је остварење сна да се на било какав начин повежем са Душком Радовићем, очешем се о његов ванвременски, непролазни дух, у нади да ће се бар нека честица примити. Душко је обележио моје, као и милионе других детињстава, али сам ја уз његове умотворине почео да цртам, пожелео да будем илустратор, наивно мислећи да је Душку Петричићу лако кад има тако добре Радовићеве текстове за илустровање. У ствари, његови стихови, речи и реченице, будили су и заувек настављају да буде оно најбоље у нама - племениту, ненаметљиву, правдољубиву мисао”.

Сећања на Душка Радовића у монографији је поделила и Оља Бећковић: „Толико је био убедљив да је способан за вечну љубав, да сам га 1967, у трећој години свог живота запросила. Понудио ми је мање обавезујућу варијанту – да се прво веримо. Није га мрзело да сврати на Палилулску пијацу и купи прстен. Пали смо на тесту времена”.

За све љубитеље Душковог дела књига 100 година Душка Радовића доступна је на сајту издавача mascom.rs.

Капитална монографија - 100 година Душка Радовића

Капитално издање 100 година Душка Радовића приредила је Зорица Хаџић, а осмишљена је у сарадњи са Милошем Радовићем. Поред до сада необјављених текстова, бележака, разгледница и цртежа, књига садржи и Радовићеву приватну и пословну преписку, као и сведочења његових блиских пријатеља и сарадника. Матија Бећковић, којег за Душка везује дугогодишње искрено пријатељство, у књизи се појављује као наратор, а за изглед овог луксузног издања побринули су се Славимир Стојановић Футро, Борис Бота Миљковић и Душан Шевић.