Malo Pozorište Duško Radović

КАМИШИБАЈИ ПРЕДСТАВА ПО КЊИЗИ ЈАСМИНКЕ ПЕТРОВИЋ У МАЛОМ ПОЗОРИШТУ „ДУШКО РАДОВИЋ“

У Малом позоришту „Душко Радовић“, 9. и 10. марта премијерно ће бити изведена камишибаји представа по књизи Јасминке Петровић "Хоћу кући", у режији Анђелке Николић.

Камишибаји (од речи ками, што значи папир, и шибаји, што значи позориште) је древна јапанска уметност приповедања уз помоћ слика на малој дрвеној позорници.

РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

На идеју да се позабавимо овoм занимљивом формом дошли смо 2020. године, у тражењу начина да изведемо планирани позоришни програм за децу из села Марковац упркос забрани већих окупљања. Тако су настале наше прве камишибаји представе, које смо изводили у двориштима деце, за њих и њихове родитеље и суседе. Једна од њих, „Жабац и странац“ по књизи Макса Велтхајса, одвела нас је на Фестивал еколошког позоришта у Бачкој Паланци, као и на Фестивал Аситеж центра Србије у Београду, и тако представила наш рад широј јавности.

У међувремену смо правили нове представе, изводили их у Марковцу, Свилајнцу, Крагујевцу, Београду, за децу предшколског и школског узраста, као и за децу са посебним потребама, успоставили сарадњу са Креативним центром, постали чланови ИКАЈА – Међународне камишибаји асоцијације са седиштем у Јапану. Камишибаји је позоришни облик, али и инспиративно средство за рад са децом, будући да развија машту, креативност, ликовну и говорну изражајност. Зато су чланови нашег тима глумци (Петар Лукић и Ђорђе Живадиновић Гргур) и редитељка (Анђелка Николић), али и психолошкиња (Александра Миладиновић). 

Но, с обзиром на то да је камишибаји, пре свега, уметност приповедања уз слике, наши најважнији сарадници су – писац и илустратор. Након десетак представа које смо направили према већ постојећим сликовницама,  у марту 2022. настаје наш први оригинални камишибаји, за који је, према адаптираној причи Јасминке Петровић „Хоћу кући“, оригиналне слике направила Ана Петровић. Овај пројекат омогућила је Јапанска фондација Будимпешта.

Анђелка Николић

ХОЋУ КУЋИ
Јасминка Петровић и Ана Петровић

Никола се наљутио на маму и тату, и зато креће у свемир, у потразу за другим, бољим родитељима, а друштво му прави омиљена играчка.

Да ли су најбољи родитељи они који се играју са децом? Или они који брину о њима? Можда је најважније да родитељи науче децу реду, раду и дисциплини? Никола упознаје различите светове и различите породице, али најбоље родитеље на свету ипак налази у наручју оних који га највише воле…

Узбудљиву, забавну и поучну причу наше најпознатије списатељице за децу испричаћемо у форми камишибаји представе. Ова традиционална јапанска позоришна техника повезује слику, приповедача и гледаоце у специфичној интеракцији која буди машту, развија моћ опажања и стрпљење и подстиче вештину комуникације. Инспиративна је како за децу, тако и за родитеље, педагоге и свима онима који раде са децом.

Представа је настала у продукцији Сеоског културног центра Марковац у оквиру вишегодишњег пројекта развоја и примене техника камишибаји позоришта у раду са децом, који реализује стручни тим састављен од редитељке, глумаца, педагошкиње и психолошкиње у интеракцији са тест публиком -  групом деце предшколског и школског узраста. Сеоски културни центар Марковац члан је Међународне камишбаји асоцијације са седиштем у Токију, а настанак ове представе омогућила је Јапанска фондација из Будимпеште.

Представа траје 45 минута, намењена је узрасту 4+.
Извођење: Ђорђе Живадиновић Гргур/Петар Лукић
Режија: Анђелка Николић
Стручна сарадња: Александра Миладиновић
Израда позорнице: Слободан Калуђеровић
Дизајн плаката: Катарина Станојловић

Више података о активностима Сеоског културног центра Марковац можете наћи на:

https://www.facebook.com/seoskikulturnicentar
https://www.instagram.com/skcmarkovac/