Дечја соба

Дечја соба

Опера за децу

Композитор: Миленко Живковић
Либрето: Десанка Максимовић
Диригент: Милан Недељковић
Редитељи: Наталија Станковић и Матеја Ђедовић, ментор Борис Лијешевић

„Компанија Балет Младих“ Института за уметничку игру, кореографи Мила Стијак и Ана Бошковић

Хор Дечјег културног центра: „Наћи своју звезду“, диригент: Снежана Деспотовић

Солисти Музичке школе „Војислав Вучковић“, класа проф. Маја Ђокић

Оркестар полазници пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“ и професионални музичари

Улоге:

Улоге тумаче полазници пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“

Мама: Биљана Јовановић
Тата: Борис Папак
Прво дете: Оливера Кривокућа
Друго дете: Исидора Богдановић
Треће дете.: Сара Ристић
Четврто дете: Мина Николић

Датум премијере: 12. новембар 2021.

Узраст: 5+
Трајање:
Аутор: M. Живковића / Д. Максимовић
Сцена: Сцена за децу

Конципирано скоро као „дидактичо средство“ састављено од краћих музичко-сценских слика, ово дело представља идеалан начин да се најмлађа публика уведе у свет опере. 

 


Премијера опере за децу „Дечја соба“ на 53. Београдским музичким свечаностима

У оквиру 53. БЕМУС-а, 12. и 13. новамбра са почетком од 20 сати у Малом позоришту „Душко Радовић“ премијерно ће бити изведена опера за децу композитора Миленка Живковића по тексту Десанке Максимовић.

„Дечја соба“ је прва дечија опера која је у класичној оперској форми написана у Србији. Извдена је 20. и 26. фебруара 1941. године. Дело јединствених вредности, рад је два великана српске уметности, и показатељ напредног мишљења и високог развоја српске уметничке сцене, која је у првој половини двадесетог века ишла у корак са најсавременијим уметничким стремљењима у Европи. 

Ове године се навршава 120 година од рођења Миленка Живковића, чији су значај и дело неправедно запостављени у нашој средини, а на 53. БЕМУС-у са извоеђењем „Дечје собе“ подсетићемо на његов немерљив допринос у стварању музичке и сценске уметности у Србији.

Опера „Дечја соба“ компонована је по мотивима истоимене кратке приче, наше поетесе Десанке Максимовић, и представља не само прве кораке композиторске праксе усмерене на најмлађу публику у Србији у четвртој деценији двадесетог века, већ и прави бисер опуса Миленка Живковића и наше културне баштине.

Конципирано скоро као „дидактичо средство“ састављено од краћих музичко-сценских слика, ово дело представља идеалан начин да се најмлађа публика уведе у свет опере. Низ занимљивих слика заправо третира ординарне, свакодневне теме из живота једне породице. Посматрано из угла родитеља, али и из угла деце са искораком, како је очекивано када су деца у питању, у помало фантазмагорични свет. Четворо деце супротстављају се досадним свакодневним ритуалима и захтевима родитеља. Њихова непресушна жеља за игром води их у шумски свет патуљака и животиња, где владају песма и игра. Продор бајке у реалност, те дечја игра која се супротставља наметнутом, навели су нас на размишљање о односу наше свакодневнице према игри и слободи, као и на то како да на атрактиван и забаван начин приближимо деци традиционалне  вредности.

Идеја за реконструкцију и извођење овог дела је произашла из пројекта „Оpera: Past, Present, Perfect!“ који Музичко оперско театарскa организацијa МОТО и Мало позориштe „Душко Радовић“ реализују под покровитељством Креативне Европе. Пројекат има за циљ повезивање и усавршавање младих оперских уметника, промовисање оперске уметности и стварање нове публике. Уз пожртвован рад младих школованих певача, редитеља, диригената, инструменталиста, сценографа, кореографа, а уз менторство афирмисаних уметника. Извођење укључује и дечији хор, као посебног поноса целокупног анасамбла.  Пројекат има за циљ да допринесе развоју српске оперске уметности кроз креативну снагу нове генерације оперских уметника и њихове младалачке енергију која ће уз савремен приступ васпитавати нову публику и вратити сјај оперској уметности код нас. 

Продукција и техничка реализација Музичко оперско театарска организација МОТО и Мало позориште „Душко Радовић“.
 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Jелена Поповић/Х. К. Андерсен, Узраст 4+