Malo Pozorište Duško Radović

ЗАВРШНО ГАЛА ВЕЧЕ ПРОЈЕКТА "OPERA: PAST, PRESENT, PERFECT"

У четвртак 15. децембар у 20 сати у Малом позоришту "Душко Радовић" биће одржано Завршно гала вече пројекта "Opera: Past, Present, Perfect". Програм завршне вечери обухвата извеђење две камерне опере "Чиста Вода" Олге Јанковић и "Улица милосрђа" Дамјана Јовичина, као и зложбу  награђених оперских плаката студената Универзитета Доња Горица из Подгорице, као резултат мастеркласа Јована Тарбука.

Опере "Чиста Вода" и "Улица милосрђа"  су награђене од стране партнера из Амстердама, удружења композитора "Nieuw Geneco", а изводе их полазници пројекта "Opera: Past, Present, Perfect". Поред постављања ова два награђена дела на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“ у извођењу полазника пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“, дела ће бити објављена од стране холандског издавача Dutch Donemus Publishing BV.

Улаз на Завршно гала вече пројекта "Opera: Past, Present, Perfect" је бесплатан, уз обавезну најаву доласка билетарници позоришта.

Међународни пројекат „Opera: Past, Present, Perfect!!“ у оквиру Програма Креативне Европе-Култура: Пројекти европске сарадње 2020., траје од 1. септембра 2020. до 1. фебруара 2023.године. Поред Музичко оперско театарске организације МОТО која је носилац пројекта, партнери на пројекту су Nieuw Geneco из Амстердама (Холандија), Young Musician International Association from Georgia из Тбилисија (Грузија), Универзитет Доња Горица из Подгорице (Црна Гора) и Мало позориште „Душко Радовић“ из Београда (Србија).

Основни циљ овог пројекта је повезивање и образовање младих професионалаца с циљем успостављања међусекторског, међунационалног и међугенерацијског дијалога (између младих професионалаца и ментора), сарадње и размене стручности ради (ре)позиционирања опере као интердисциплинарне и аутентичне европске уметничке форме. Прецизније, циљ је преиспитивање контекста Опере и њене позиције у савременом свету, са активностима усмереним на изградњу капацитета – обука, образовање и унапређење компетенција крајњих корисника, користећи предности најсавременије технологије у медијској промоцији и продукцији (друштвене мреже, апликације и дигитална сценографија) и синергију међугенерацијског дијалога.

Једна од чињеница о данашњем положају Опере јесте да формални образовни центри често пренебрегавају чињеницу да је Опера заиста интердисциплинарна уметност, где је сваки сегмент подједнако важан. Границе између уметничких форми су још више избрисане, а употребом нових технологија, укључивањем филма, видео стриминга и дигиталних техника, уз визију младог уметника нове генерације, може се наћи нови смисао опере. Пројекат ће се спроводити не само у главним градовима и културним центрима земаља учесница, већ и у мањим општинама и руралним подручјима, са покушајем демистификације опере и класичне музике као „елитистичке“. Овакав приступ заснован је на претходном искуству и лекцијама наученим из бројних пројеката које су партнерске организације спроводиле на локалном, регионалном и националном нивоу.

Специфични циљеви су: створити јаку мрежу младих професионалаца који су укључени у процес стварања оперских продукција – вокални уметници, инструменталисти – чланови оркестра, корепетитори, визуелни уметници, позоришни редитељи, композитори и сценаристи – у оквиру две летње школе, у Србији и у Грузији, пружајући им прилику да уче са водећим ауторитетима из различитих области, и да им помогне у потрази за новим, савременим контекстом Опере као такве.

Улица милосрђа

Композитор Дамјан Јовичин
Либрето Дамјан Јовичин
Диригент Вук Волков Поповић
Редитељ Матеја Ђедовић

Улоге
(Полазници пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“)

Ничија ружа Ана Гвозденовић
Обешени пријатељ Ермин Ашћерић
Франсоa Вијон Тамаш Киш

Оркестар
Јована Мијин, виолина
Милица Петровић, виолина I
Јована Ковачевић, виола II
Петра Липановић, виолончело
Борис Живановић, контрабас
Марија Зороја, харфа
Милан Милић, вибрафон

 

Садржај

Опера представља догађај из живота средњевековног песника Франсоа Вијона. Осуђен на вешање због џепарења, Вијон у тамници пише свој “Епитаф” у коме се обраћа људима да “не буду срца каменога” већ да се “моле господу за искупљење”. Међутим, у последњи час Вијон бива помилован.

Реч композитора

Улица милосрђа (Mercy street) је дело засновано на две песме чији протагонисти говоре из перспективе живота после смрти. Назив композиције можемо тумачити као апстрактни простор којем припадају ликови дела. Прва песма је Епитаф у облику баладе, коју је срочио Франсоа Вијон за себе и за своје другаре очекујући да буде са њима обешен. Друга песма је Псалм Паула Целана која се кроз молитвени занос суочава са питањем ништавила и искуством холокауста које је обележило песников живот.
Дамјан Јовичин (1995, Београд) је композитор и пијаниста. Завршио је основне и мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду, где је тренутно на завршној години докторских студија у класи проф. Зорана Ерића. Један семестар провео је на Франц Лист академији у Будимпешти у склопу ЕРАСМУС програма.
Активни је учесник многих националних и међународних фестивала где је имао премијерна извођења својих композиција, неки од њих су: Darmstädter Ferienkurse (Немачка), ISA Festival (Аустрија) Time of Music (Финска), Soundmine (Белгија), Walden Creative Musicians Retreat (САД), BEMUS (Србија), Међународна трибина композитора (Србија), KoMA (Србија), Фестум (Србија), CEME Festival (Србија)...Добитник је поруџбине 49. БЕМУС-а за који је компоновао оркестарску композицију Математички сан, премијерно изведену у Великој сали Коларчеве задужбине од стране Симфонијског оркестра РТС.
Поред концертне музике, компоновао је музику за вишемедијске уметничке форме и наступао као пијаниста и диригент.

 

Чиста Вода

Композитор Олга Јанковић
Либрето Олга Јанковић
Редитељ Наталија Станковић
Диригент Нина Ракић
Видео материјал Огњен Исаиловић
Костими Катарина Станковић
3D артист Никола Марковић

Улоге
(Полазници пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“)

Први асистент Мина Николић
Други асистент Тамара Митровић
Шеф Исидора Богдановић
Клијент Матија Арнаутовић

Оркестар
Јована Мијин, виолина I
Kатарина Јовановић, виолина II
Николета Радуловић, виолина III
Вукашин Михајловић, контрабас

Садржај

Прича о човеку који не жели више да осећа свој бол. У специјалном футуристичком спа центру зарања у воду и подвргава се процедури која може површински да уклони трагове његовог живота – ожиљке, подочњаке, модрице. Међутим, након процедуре унутрашњи „ожиљци“ и тескоба остају. Одлучује да прође кроз још један, инвазивнији процес, упркос упозорењу да нуспојаве нису познате. Његов изглед постепено постаје нељудски. Бива лишен свог бола, али истовремено и лепих успомена и могућности да у будућности осећа.

Реч композитора

Чиста Вода је камерна опера у којој свако у публици може да нађе нешто за себе. У свом садржају дело крије више слојева и врло актуелне проблеме и питања као што су – однос према лепоти и пориви да се та лепота укроти и извештачи, питање савремених технологија и начин на који ми те технологије користимо, појам Мета-човека и његово значење, питање људских односа.. Али мени је ова опера, иако и јесте смештена у метафизички простор, првенствено – врло интимна и позната прича једног јунака о његовом болу и о жеђи за, првенствено, духовним ослобођењем.
Олга Јанковић је рођена 1994. године у Русији, у сибирском градићу Бодајбо. Завршила је нижу музичку и нижу ликовну школу у Иркутску, а затим Гимназију број 185 у Москви, где се током свог школовања бавила и глумом. Након тога се преселила у Црну Гору, где је завршила Средњу музичку школу „Васа Павић“ на одсеку за клавир. Потом је уписала и завршила Мастер Студије композиције на ФМУ у Београду 2022. год. у класи редовног професора др. ум. Светлане Савић. Њене композиције се изводе широм Србије, Русије, у Црној Гори, Америци и Канади. Осим савременом уметничком музиком такође се посвећено бави и примењеном музиком, а нека од битнијих достигнућа на том пољу су: аутор је музике за ТВ драму у сарадњи ФДУ и РТС-а „Пролеће у Јануару“. Аутор је музике за видео игру „My dream hotel story“ српског студија за видео игре „Yбога“. Такође је врло укључена у сценску музику и интердисциплинарне пројекте – ауторка је музике и сценарија за целовечерњи балет „Кросна“. Водећи је организатор и композитор музичко-сценског пројекта, заснованог на сарадњи студената свих уметничких факултета у Београду „Пентхаус : Обичан Човек“, подржаног од стране Сокоја и премијерно изведеног у СКЦ у Београду 2018. год.
Полазница је пројекта „Opera: Past, Present, Perfect!“ Музичко оперске театарске организације МОТО, у оквиру којег је, на конкурсу за младе композиторе, њена камерна опера „Чиста Вода“, изабрана од стране „Nieuw Geneco“ у Холандији. Тренутно студент Докторских студија композиције на ФМУ у класи редовног професора др. ум. Светлане Савић.

________________________________________

Две камерне опере „Чиста Водаׅ“ Олге Јанковић и „Улица милосрђа“ Дамјана Јовичина су резултат Конкурса који је расписан у оквиру пројекта „Opera: Past, Present, Perfect“ испред партнерске организације Nieuw Geneco.

Жири у саставу Martijn Padding (composer), Aspasia Nasopoulou (composer/Orkest De Ereprijs), Karin Netten (director KASKO formerly known as Kameroperahuis), Jasna Veličković (composer) је донео одлуку о награђеним операма уз образложење:

-„Чиста Вода“ Олге Јанковић је замишљена као минијатурна опера са уводом, развојним делом, драмским обртом и завршетком. Жири сматра веома јасним презентацију комада, позоришну поставку и упутства за могуће постављање.

-Композиција је амбициозно осмишљена и садржајна у кратком временском периоду. Има причу, нарацију, али и апстракцију. Из ових разлога сматрамо да дело има дијалектичке квалитете и да је потенцијално погодно за позоришну поставку. Жири са нестрпљењем очекује поставку дела на сцени.

-Футуристички спа салон на сцени, модерног изгледа је савремен оригиналан и нуди одличну полазну тачку за сценографа и редитеља. Покреће фантазију и отвара многе могућности.

-„Улица милосрђа“ Дамјана Јовичина је изабрана због лепог карактера и атмосфере. Публика ће бити сведок две звучне слике, две песме постављене једна поред друге које стварају јединствену причу.

-Централна тема дела је универзална и јака тема размишљања о скоро изгубљеном сећању на мртве и обраћа се свима. Контраст Б дела је деоница за соло сопран trouvaille, оригиналан и веома ефектан. Одједном нас преноси у сасвим нови свет. Избор да глас остане сам, нуди нам јединствену свечану атмосферу.

MOTO
www.moto.org.rs
Програмски директор др ум. Наташа Јовић Тривић
Програмски асистент/приређивач програма Драган Стевовић
Дизајнер Јован Тарбук
Фотограф Жељко Јовановић
Организатор Светлана Милутиновић
Асистент на пројекту Матеа Тривић