Malo Pozorište Duško Radović

ПРОГРАМ „БЕОГРАД КРОЗ ВЕКОВЕ“ У РЕАЛИЗАЦИЈИ НВО МАСКА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, на вечерњој сцени Малог позоришта „Душко Радовић“ , са почетком у 20 часова, премијерно ће бити изведен програм под називом „Београд кроз векове“. Оригинални сценарио и режију потписује Ђорђе Макаревић. Програм реализује НВО Маска под покровитељством  Градског  секретаријата   за социјалну заштиту. Већ неколико година уназад у сарадњи са Малим позориштем „Душко Радовић“, млади и талентовани уметници са различитим сметњама у развоју имају прилику да нам покажу свој таленат и креативност кроз различите позоришне жанрове са различитим темама. Овога пута тема је историја Београда. Аутор илустрације за програм и плакат је момак са аутизмом. У представи учествује 12 особа са различитим сметњама у развоју, 8 професионалних играча који су подршка на сцени. Овај пројекат има за циљ да кроз уметност као универзално средство комуникације направи мост изнеђу осетљивих група и шире друштвене заједнице.

На почетку вечери биће емитован   видео спот „Европска  година младих кроз мотивационе приче младих Београђана са инвалидитетом“ у продукцији Националне организације особа са иналидитетом Србије. 

2022. Европска година младих
Европска комисија је 14. октобра 2021. године усвојила предлог да 2022. буде Европска година младих. Након пандемије COVID-19, Европи је потребна визија, ангажовање и учешће свих младих људи да би изградили бољу будућност која је зеленија, дигиталнија и инклузивнија. Овим предлогом Европа настоји да младима пружи више могућности за будућност. Општи циљ Европске године младих јесте да подстакне напоре европских држава да, заједно са актерима цивилног друштва, оснаже, подрже и ангажују младе људе, укључујући и оне са смањеним могућностима, као што су особе са инвалидитетом, у развој након пандемије COVID-19, са циљем дугорочног позитивног утицаја на младе људе. 

Обележавањем овог веома значајног датума на овакав начин, сви заједно шаљемо једну заједничку поруку о прихватању различитости и стварању друштвеног амбијента приступачног свима.