Malo Pozorište Duško Radović

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ „РОМЕО И ЈУЛИЈА“ У РЕЖИЈИ СТЕВАНА БОДРОЖЕ

Премијера представе за средњошколце „Ромео и Јулија“ у режији Стевана Бодроже, биће изведена у недељу 3. априла у 20 сати у Малом позоришту „Душко Радовић“.

Савремени превод који је урадила Јелисавета Милојевић, дело у новом читању и изразу, режирао је Стеван Бодрожа. Драматург представе је Марија Стојановић, сцену потписује Милица Бајић Ђуров, костим Милица Коларић, а кореографију и сценски покрет Навзати К. Кери. У представи играју Хана Бештић (Јулија), Милан Зарић (Ромео), као и Душица Синобад, Јована Цветковић, Маријана Вићентијевић Бадовинац, Лана Аџић/Катарина  Димитријевић, Никола  Керкез, Ненад Радовић и Лазар Максић.

„Ромео и Јулија“ Вилијема Шекспира је лектира у средњим школама, и заједно са представама „Бура“ и „Сан летње ноћи“ чини  Шекспирову триологију  у Малом позоришту „Душко Радовић“, која је својеврстан куриозитет у културној понуди Београда (и шире). Ванвременост овог комада, његова референтност на различите епохе и генерације људи садржана је у његовим архетипским темама. Нама је овом приликом најбитнија тема међугенерацијског неповерења и кобног покушаја контроле младих од стране старијих. Уверење старијих генерација или генерација родитеља да знају шта је њиховом потомству потребно и да стога имају право да потпуно контролишу животе младих, намећу им своје вредности и тако усмеравају те животе у правцима које они, одрасли, сматрају за пожељне - чест је извор трагедија.

Уз подршку Министарства за културу и информисање Републике Србије, Мало позориште „Душко Радовић“ започело је рад пројекту „Ромео и Јулија“ у септембу 2021. године. Идеја пројекта била је да се кроз интерактиван рад, средњошколци активно укључе у креирање садржаја који су им намењени као и да се подстакну неке од тема којима се Шекспир управо бави у својим делима, као што је адалесценски суицид.

У оквиру пројекта поред радионица и дебата са ученицима школа, одржана су јавна читања „Ромео и Јулија“ и „Венера и Адонис“.