Malo Pozorište Duško Radović

Од 27. до 29. септембра у Бечу је одржан састанак партнера на пројекту „Демократија и луткарство“

У пројекту „Демократија и луткарство“ школе и луткарска позоришта из четири земље развијају иновативне наставне материјале за образовање о демократији. Представници свих партнера први пут су се састали у Бечу на позив луткарског позоришта ЛИЛАРУМ.

Под научним водством Бечког форума за демократију и људска права, партнери из Београда, Будимпеште, Равна на Корошкем и Беча развијају методе и материјале који ће омогућити ученицима различитих врста и нивоа школа да се креативно баве темама демократије и људска права на школским часовима и, у даљем току, да истражују своје лично окружење. Они ће обрадити увиде стечене у представама луткарских позоришта, које ће поставити у службеним зградама, нпр. зграда општине, у пролеће 2022. године. Уметничка средства луткарског позоришта помажу да се изразе контроверзна питања, да се дође до сржи онога што је тешко рећи и да се односи доведу у нови контекст.

Након неколико мрежних састанака, у Бечу је коначно било могуће лично присуство свих пројектних партнера. Током четири полудневна дана, четири тандема, састављена од наставника и уметника, развила су прву верзију наставних метода за примену уметничких концепата у својим матичним градовима.

Пројекат, који себе види као допринос образовању о глобалном грађанству, финансиран је из програма Ерасмус+ Европске уније и њиме управља позориште ЛИЛАРУМ. Поред Бечког форума за демократију и људска права, средња школа Hainburger Straße 40 је трећи бечки партнер. Међународни партнери су Zadruga Zraven и Solski centar Равне на Корошкем (Словенија), Мало позориште "Душко Радовић" и Основна школа "Илија Бирчанин" (Србија) и Interplai Hungari и Keleti Istvan Alapfoku Muveszetoktatasi Intezmeni (Мађарска).

Опширније о пројекту можете прочитати ОВДЕ.