Malo Pozorište Duško Radović

Недеља аутизма од 31. марта до 7. априла „Звезда плава, Звезда права!“

Поводом међународног дана аутизма од 31. марта до 7. априла 2024. године, организује се кампања недеље аутизма под слоганом „Звезда плава, звезда права!“

Ова кампања се спроводи под покровитељством Министарства здравља Републике Србије и у организацији Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину, Удружења родитеља деце с аутизмом “Деца без граница” и Института за истраживање и развој добрих пракси “Well-being International”.

Циљ ове кампање је да скрене пажњу јавности на проблем са којима се суочавају особе са поремећајем из спектра аутизма и њихове породице, како би се смањила стигматизација и омогућила подршка особама са аутизмом да остваре свој пун потенцијал.

Кампању подржавају бројне организације и личности из света културе и спорта. Подршку су нам пружили и Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, Савез МНРО Србије и удружење “Ево рука”.

Кошаркашки клуб Партизан ће подржати кампању промовишући инклузију особа са аутизмом на еврологашкој утакмици са  олимпијакосом 28. марта 2024. године под слоганом “Црно бели гласови за Плаву недељу”.

Исто ће учинити и кошаркашки клуб Црвена Звезда на утакмици са Олимпијакосом 4. априла 2024. године.

Такође, 31. марта биће организована Креативна радионица у парку испред платоа код градске општине Звездара од 11 до 13 часова, где ће учествовати деца с аутизмом, њихови родитељи и истакнуте личности из света културе и спорта.

Током недеље аутизма, организоваће се и други догађаји укључујући цртање мурала на зиду “Центра за аутизам” у оквиру Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину у др Суботића 6а, сет акредитованих едукација намењених здравственим радницима и сарадницима и родитељима деце са аутизмом, затим представе у Малом позоришту “Душко Радовић” у Београду, а завршиће се културним програмом у Народном позоришту 7. априла који ће изводити деца са сметњама у развоју.

Аутизам је део њихове приче, подржимо их да буду део наше заједнице!

Позивамо вас да подржите недељу аутизма и присуствујете неком од догађаја како бисте показали подршку особама са аутизмом и њиховим породицама.

Подршку можете пружити и кроз донацију удружењу “Деца без граница” на рачун 325-9500700189638-89.