Malo Pozorište Duško Radović

Маријана Петровић добитница Награде за животно дело „Мали Принц”

29. Међународни фестивал позоришта за децу, који се одржава од 18. до 23. септембра, у организацији Отвореног универзитета Суботица, доделиће Награду за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, глумици Маријани Петровић.

Награда „Мали принц“ додељује се облику уметничке скулптуре истакнутог црногорског вајара Мије Мијушковића.

Маријана Петровић (Београд, 1957.) је дипломирала на Филолошком факултету у Београду, (југословенске књижевности и српскохрватски језик), а магистрирала на Факултету драмских уметности, на одсеку за театрологију. Од 1978. је у сталном ангажману као глумица у Малом позоришту “Душко Радовић“ у Београду, а бави се и режијом.

Добитница је многих глумачких награда: Бијенала југословенског луткарства у Бугојну, Југословенског фестивала за дјецу Котор, Сусрета позоришта лутака Србије, Милена Начић, Божидар Валтровић.

Као професор, предавала је у средњој балетској школи „Лујо Давичо“ – организацију сценско-музичких делатности. Осмислила је семинар намењен учитељима, педагозима и психолозима, у организацији Министарства просвете и спорта Републике Србије 2001. при Учитељском факултету у Београду, на тему Луткарство у основној школи, и у оквиру њега одржала предавања и вежбе.

У оквиру пројекта Центра за позоришна истраживања АпсАрт намењеног едукацији студената ФАСПЕР- а, реализовала је 2011. радионице на тему: Употреба лутке у терапеутске сврхе.

Реализовала ауторске пројекте за децу као сарадник у Школигрици (Центар за културу Стари Град); Дечјем културном центру Београд (луткарске игрице у оквиру радионице за бебе до 3 године, сарађивала са Центром за музејску дидактику као глумац и аутор).

Приредила је монографију Мало позориште „Душко Радовић“- 70 година разноликости (Мало позориште „Душко Радовић“, 2019.). Чланица је Аситеж-а и Цедеум-а.