Malo Pozorište Duško Radović

Јубиларно стото извођење представе за децу „Камени цвет“ у Малом позоришту „Душко Радовић“

У недељу 21. априла у 12 сати у Малом позоришту „Душко Радовић“  биће изведена представа „Камени цвет“ у режији Никите Миливојевића по јубиларни стоти пут!

Представа „Камени цвет“, инспирисану је чувеном уралском бајком. Настала је по тексту драмске списатељице Миле Машовић, у режији Никите Миливојевић једног од наших водећих редитеља данас. Представа уместо класичне позоришне технике користи савремену форму „причања приче“ (сторyтеллинг), док се целокупна сценска илузија гради кроз комбинацију глумачке игре и анимације лутака. Главни ликови су мајстор Петрушко, његов млади шегрт Данило, размажена Принцеза и њена Дадиља, као и зла чаробница Горска царица. Оно што ова представа поручује деци је да су највредније ствари на свету нематеријалне, а пре свих то је љубав.

Реч писца

Наша деца од својих најранијих дана чезну за различитим каменим цветовима савременог друштва. Камени цветови ничу свуда унаоколо - у облику скупих играчака, скупих патика, скупе одеће, скупих забава, ничу у рекламним блоковима којима се прекида дечији и образовни програм на телевизију, ничу на улици, у супермаркетима. Камене цветове често деци намећу и они који их воле највише на свету – родитељи, баке и деке, другари. Растући међу таквим цвећем, деца и сама једног дана израсту у један такав цвет – камени цвет који не уме и не може ништа сам да уради, и који жели само да му се други људи диве.

Причајући испочетка стару уралску бајку покушала сам да јој дам не само ново рухо, односно драмску форму, већ и нов смисао и ново значење. Камени цвет је метафора за купохоличарски дух у коме одгајамо нове генерације клинаца. Уместо да чезну за материјалним стварима, гледајући ову представу деца ће почети да маштају о својим подвизима, о својим делима, створеним својим рукама, својим трудом, храброшћу, упорношћу и љубављу.

Кад волиш некога срцем баш целим
Покажи своју љубав делима смелим
Немој да будеш свезана врећа
Знај само храбре увек прати срећа

Без љубави је земља само камен
Без љубави је сунце само пламен
Без љубави је месец само мена
Без љубави је човек само стена

Свака је љубав бајка за себе
Ал’ само једна је створена за тебе
Зато не дај да те нико никад лаже
Ради само оно што ти срце каже

Мила Машовић, драмска списатељица