Malo Pozorište Duško Radović

Јавно читање комада „Дечаци неће носити оружје“ Јелене Палигорић Синкевић

ЈАВНО ЧИТАЊЕ КОМАДА "ДЕЧАЦИ НЕЋЕ НОСИТИ ОРУЖЈЕ" ЈЕЛЕНЕ  ПАЛИГОРИЋ СИНКЕВИЋ

Недеља 19. новембар у 19 сати у Малом позоришту “Душко Радовић”

ХВАЛА ВАМ НА ВЕЛИКОМ ИНТЕРЕСОВАЊУ МЕСТА СУ ПОПУЊЕНА!!!

Праизведба драме „Дечаци неће носити оружје“ Јелене Палигорић Синкевић, из 2019. године, која преиспитује постојећи школски систем и актуелне родитељске стилове и тематизује вршњачко насиље, повезујући га са климом у друштву које се још увек није делимилитаризовало и интегрисало након ратова из деведесетих.

Комад јавно читају глумице Малог позоришта “Душко Радовић”, глумци Пулс театра Лазаревац и чланице и чланови Драмског студија “Две бесне глисте” и :Сеоског културног центра Марковац.

Музичка педагашкиња: Весна Станојковић
Режија : Анђелка Николић
Дизајн: Катарина Станојловић
Продукција : Сеоски културни центар Марковац, Мало позориште “Душко Радовић”, Пулс театар Лазаревац
Подршка: Реконструкција женски фонд

Демилитаризација драме је пројекат повећен подстицању креирања нових, другачијих, експлицитно антимилитаристичких наратива, као и ревизији историје позоришта, откривањем комада који нису имали прилике да остваре већи утицај у време свог настанка.

Претходно је, у октобру 2023, у Народном позоришту Суботица, јавно прочитана драма  “Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878”, која обрађује проблем отежане интеграције избеглица из ратом захваћених подручја, из перспективе деце и жена, на српском, мађарском, словачком, ромском и пољском језику.

Следи, у децембру 2023, јавно читање комада „Девојке“, Салимате Тогоре, ауторке из Малија, изворно написаног на француском језику, до сада необјављеног и непревођеног, а изведеног једино у оквиру сценских читања посвећеним драматургији франкофоне Африке у оквиру Авињонског позоришног фестивала. Драма обрађује наизглед неполитичка питања – тематику породичног, брачног, љубавног и сексуалног живота савремених афричких жена. Но, испод врцавости и духовитости које подсећају на ситком сакривена је критика патријархалних образаца, нарочито оних чијем преживљавању и ширењу можда и несвесно доприносе жене саме – очигледно на свим континентима.

"Девојке" ће бити прочитане у сарадњи са Музејем афричке уметности и Пулс театром Лазаревац