Malo Pozorište Duško Radović

„ДЕЧАК СА КОФЕРОМ“ ПРЕМИЈЕРНО НА СЦЕНИ МАЛОГ ПОЗОРИШТА „ДУШКО РАДОВИЋ“

„Дечак са кофером“ премијерно на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“

Премијера представе „Дечак са кофером”, британског писца Мајка Кенија, у режији Дамјана Кецојевића, биће изведена на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“ у четвртак, 8. октобра 2020. године од 20 часова. Прва реприза заказана је за 11. октобар од 20 часова, док је следеће играње 17. октобра од 17 сати.

Представа се као доминантном темом бави питањем насилне миграције деце која је све више присутна у савременом друштву и има за циљ да код публике развије емпатију према расељеним лицима.

Поставком овог текста Мало позориште „Душко Радовић“ жели да помогне у решавању проблема квалитетније интеграције и прихватања од стране заједнице у коју расељена лица долазе, као и да по први пут представи домаћој публици дело једног од најзначајнијих савремених драмских писаца за децу и младе из Велике Британије.

Радња комада се одвија кроз нарацију дванаестогодишњег јунака који се зове Наз. Заједно са породицом он мора да напусти ратом захваћену домовину. Њихов циљ је да се домогну „обећаног града“ (Лондон) како би се тамо сусрели са Назовим старијим братом и започели бољи живот. Убрзо схватају да немају довољно новца како би сви заједно кренули на тако дуго путовање.  Због тога родитељи доносе одлуку да главног јунака пошаљу самог у ову опасну авантуру, како би бар он био на „сигурном“ тлу.

Наз са собом, поред малог кофера, носи и приче које му је отац причао. Он замишља да је Синдбад морепловац, омиљени јунак из очевих прича, који пролази кроз пустиње, планине и мора. Идентификација са главним јунаком из очевих прича даје му додатну снагу за недаће које ће уследити. 

На том двогодишњем путовању он наилази на веома интригантне ликове и уз помоћ своје пријатељице Крисје, коју упознаје на почетку путовања превазилази неколико врло компликованих и опасних препрека.

На крају комада Наз успева да стигне до брата и убрзо увиђа да живот у обећаној земљи није мед и млеко. Упркос тој чињеници он схвата да ће срећа бити уз њега докле год има своје приче.

Ова прича говори о готово свакој могућој ствари која те може задесити на путовању. За комад који се бави веома мрачним темама попут рата, одвајања од породице, прихватања сурове реалности живота, он одише лакоћом и хумором. Скоро свака озбиљна и тешка ситуација у комаду добије на крају забаван обрт.

Комад је написан у форми приповедања (storytelling). Вештина којом је прича испричана је апсолутно виртуозна што омогућава да се фокус, при постављању комада, стави на такозвану физичку нарацију или нарацију физичког театра. Форма физичког театра олакшава нам  да у исценацији ове озбиљне приче посегнемо за елементима дечије игре који  су публици познати, и на тај начин успоставимо  поверење и јачу везу са њима. Идеја је да се код младих развије свест да се улоге у животу брзо мењају,  да публика лако може постати актер.

Мајк Кени је један од водећих британских писаца комада за децу и младе. Британски лист „Independent on Sunday“ уврстио га је у 10 најбољих живих драмских писаца. Његови комади се изводе у позориштима широм света.
Године 2000. његов комад за младе „Камен спотицања“ омогућио му је да постане први добитник Дечије награде за најбоље драмске писце за децу и младе коју додељује Уметнички савет Енглеске. У марту 2011. године освојио је награду „Оливије“ за изузетан доринос позоришној сцени града Лондона који је остварио позоришном адаптацијом „Дечије железнице”. Године 2012. његов комад за младе „Електрична тама“ освојио је Немачку награду за позоришта за децу. Такође, 2015. године Удружење писаца Велике Британије је прогласило Мајков комад „Три мудра мајмуна“ најбољим комадом за младе.
Године 2013. Универзитет у Нотингему прогласио га је почасним доктором књижевности због доприноса позоришту за младе.