Malo Pozorište Duško Radović

БЕСПЛАТНА ПРЕДСТАВА И РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ НЕВИД ТЕАТРА ИЗ БАЊА ЛУКЕ - „ПРИНЦЕЗА ЗЛАТКА у КРАЉЕВСТВУ БОЈА“

У суботу, 13. марта у 17 сати у Малом позоришту „Душко Радовић“ биће изведена интерактивнa, едукативна представе за децу и одрасле „Принцеза Златка у краљевству боја”, аутора и редитеља Марка Дукића. Улаз на представу је бесплатан, уз обавезну резервацију.

Извођење је део турнеје Невид театра из Бања Лукe широм Србије у оквиру пројекта „Образовање кроз игру” који је имплементиран у партнерству са Удружењем драмских уметника Србије. Поред представе, истог дана у фоајеу позоришта одржаће се бесплатне радионице за децу израста од четири до шест година у 12 сати, и за децу узраста од девет до четрнаест година са у 13 сати.

Турнеја обухвата 10 градова Србије: Смедерево (Културни центар Смедерево, 27.2.), Панчево (Центар за културу Панчева, 1.3.), Шабац (Шабачко позориште, 3.3.), Зрењанин (Културни центар Зрењанин, 4.3.), Сомбор (Народно позориште Сомбор, 6.3.), Нови Сад (Позориште младих, 7.3.), Горњи Милановац (Културни центар Горњи Милановац, 9.3.), Крушевац (Крушевачко позориште, 10.3.), Ниш (Позориште лутака Ниш, 11.3.) и Београд (Мало позориште „Душко Радовић”, 13.3.). Улаз на све догађаје је бесплатан.

Представа говори о принцези Златки, принцези вила и вилењака из Жутог краљевства, која оплемењује свој живот упознајући краљевства разних боја, те на тај начин разара предрасуде свога оца, Краља Жутка, и приказује деци да је свет обогаћен разноликостима уједно богатији и садржајнији свет. Краљевства представљају градове у Босни и Херцеговини: Сарајево, Тузлу, Бањалуку, Јајце, Требиње и Мостар. Костимографкиње су Маја Мирковић и Биљана Тегелтија Бојанић, које су заједно са Ђурђицом Бјелошевић обликовале и израдиле реквизиту. У представи играју Маја Вујановић, Дејан Андрић и Марко Дукић, лекторка је Наташа Кецман, док је вајар сарадник Бојан Микулић.

Драмске интерактивне радионице воде глумци/аниматори са вишегодишњим искуством у раду са децом, Маја Вујановић и Дејан Андрић, а деца ће имати прилику да на забаван и узбудљив начин уче о биљном и животињском свету и упознају се са основама драмских техника: прича, вођена машта, замишљена путовања и импровизација кроз чудесни свет фантазије у којем се изражава осећањима и идејама.

Пре сваког извођења представе у сврху образовања позоришне публике биће приказан анимирани позоришни бонтон за децу и одрасле у продукцији Невид театра, аутора и редитеља Марка Дукића, који потписује и илустрације, дизајн ликова, анимацију, музику и звучне ефекте. Нараторка је Смиљана Маринковић, лекторка Наташа Кецман, флаута Наташа Вукојевић Дукић и дизајн звука Алберт Бојан Савић.

„За уживање у представама, било да је ријеч о дјеци, одраслима, или глумцима на сцени, није потребна само љубав према позоришту, већ и кашичица манира те прстохват лијепог понашања које доликује боравку у свакој културној институцији. Зато анимираним позоришним бонтоном за дјецу и одрасле на забаван начин приближавамо нека правила понашања прије, током и након представе како бисте ви и остатак публике несметано уживали у позоришном извођењу. Гледање анимираног бонтона препоручује се у великим количинама. До десет пута дневно“, изјавио је аутор Марко Дукић.

У оквиру турнеје Невид театар ће промовисати и илустровану књигу 15 бајки и басни за децу,  аудио-књигу и верзију аудио-књиге за децу са потешкоћама у развоју која је настала по Easy to Read (лако за читање енг. прев.) стандардима. Илустрације су дело Марка Дукића, а бајке и басне деци читају: Свјетлана Андрић, Марко Дукић и Дејан Андрић. Музику и режију потписује Марко Дукић, лекторка је Наташа Кецман, дизајн звука Алберт Бојан Савић, флаута Наташа Вукојевић Дукић и сарадница на прилагођавању текстова по Еасy то Реад стандардима Лејла Кафеџић.

Електронску верзију илустроване књиге, аудио-књигу и верзију аудио-књиге за децу са потешкоћама у развоју можете преузети на веб страници пројекта: www.obrazovanjekrozigru.com. Анимирани позоришни бонтон за децу и одрасле можете погледати на Јутјуб каналу и Фејсбук страници Невид театра.

Пројекат „Образовање кроз игру” имплементира Невид театар у партнерству са Удружењем драмских уметника Србије у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори од 1. јула 2020. године до 30. марта 2021. године у оквиру Заједничког регионалног програма „Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије у, и између, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Србије”, који спроводе УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСКО, а финансира га Фонд УН-а за изградњу мира (UN PBF).

Пројекат суфинансирају Град Бањалука и Министарство просвјете и културе Републике Српске а медијски покровитељи су: Ослобођење, Радио Отворена мрежа и Прва ТВ Црна Гора.