Malo Pozorište Duško Radović

24. Битеф Полифонија 2023.

Године 2000. појавила се Битеф Полифонија, програм окренут младима, у коме су позоришни и други ствараоци истраживали процесе, релације и форме које могу мобилисати снаге савремених извођачких пракси у образовању, у прављењу заједнице, а посебно у борби против насиља. Двадесет и три године касније, након исто толико полифонијских издања усмерених на образовне и друштвене помаке, догодио се масакр у школи. Друштво насиља ођекнуло је свом силином, стварајући утисак да ништа, али заиста ништа, нема више смисла. Као да никакве огледне и угледне праксе полифоних ауторки и аутора нису могле да направе брану против изопачене индивидуалистичке логике убијања и отимања. Онда се, после почетног шока, појавило утешно питање: Како би тек било да се ништа није радило претходних деценија? И онда су постепено кренули да се пробијају увиди о тежини задатка, о важности дугих борби, о истрајавању, и нужности да се сада, више но икада пре, суочимо са режимом насиља, са структурним неједнакостима који га темеље, са диктатом бога-новца који уништава образовање, науку, уметност и живот. Кључне речи овогодишње Полифоније појавиле су се и без нас: насиље, млади, образовање, снаге, промена. Како их полифони аутори и ауторке данас чују, где виде технике, тактике и методе за примену позоришних и извођачких пракси које могу донети образовни обрт, активирати младе, са њима проналазити нове чудне петље, у покрету, и без одустајања, од фаталних несигурности до увек новог почетка. Након што смо послале први позив, број одговора нас је изненадио. Снага садржаја и приступа још више. Пет тематских радионица, петнаест представа и три нове иницијативе тражиле су своје место у овогодишњем програму. Тек поједине ће бити приказане у пуном облику, али ће се искуства свих укрштати у новим огледним форматима, најављујући Полифонију у трајању.

Кренули смо из дворишта у шуму, а џунгла нас ипак опседа. Нема јасних обриса о исходу, а ни повлачења. Одрастати у том расцепу, савладати дивљине, заобилазити замке, пробијати се кроз страхове, и поново пронаћи снаге - тековине су свих ранијих полифонијских издања. Има у њима воље и умећа, има вештине за помаке.

Концепт Битеф Полифоније: Љубица Бељански-Ристић

Реализација: Полифонија театар у копродукцији са Битеф театром, Београд

Коуреднице: Ирена Ристић и Љубица Бељански-Ристић

Програмски тим: Слађана Бушић, Марина Мађарев, Ирена Поповић Драговић, Дијана Милошевић, Милена Богавац, Јанко Лачњевац, Марија Павловић, Јелена Гаврић, Бојана Карајовић, Лидија Антоновић, Јована Живковић, Милица Цветковић, Јелена Стојиљковић и Љубинка Брезојевић.

Партнери: Установа културе градске општине Стари град „Пароброд“, Мало позориште „Душко Радовић“, Фармацеутско-физиотерапеутска школа,  Београд

Опширније о програмима 24. Битеф Полифоније, можете пронаћи ОВДЕ!