Malo Pozorište Duško Radović

23. Битеф Полифонија 2022.

Пријаве са контактом, именом и презименом, изабраним програмом и бројем места наглашавамо да треба слати на: bitef.polifonija@gmail.com

Улога уметника у раду с младима у временима кризе била је тема прве Полифоније 2000. године. Слоган Битефа је те године гласио „Позориште и зло“, а Полифонија му се придружила својом „Игром против насиља“, отварајући процес који ће развијати препознатљив полифони концепт и тематски се преламати и увек изнова актуелизовати и преплитати са новим изазовима света у коме живимо и сада ступамо у дијалог, са овом кризном 2022. годином.

Улога уметника у раду с младима у временима кризе била је тема прве Полифоније 2000. године. Слоган Битефа је те године гласио „Позориште и зло“, а Полифонија му се придружила својом „Игром против насиља“, отварајући процес који ће развијати препознатљив полифони концепт и тематски се преламати и увек изнова актуелизовати и преплитати са новим изазовима света у коме живимо и сада ступамо у дијалог, са овом кризном 2022. годином.

Настављајући да открива, презентује и преиспитује иновативне, креативне и партиципативне радионичарско-извођачке праксе и програмске концепте у односу на актуелну улогу уметника у раду с децом и младима, ове године у фокусу Битеф Полифоније су улога и место институције позоришта у друштву и свету данас и понуда „пратећих програма“ подстакнутих представама на репертоару, који покрећу дијалог са свим променама и горућим темама које доносе свакодневни живот и нове кризе, конфликти и миграције, пандемија и еколошки проблеми, насиље и нови ратови...

Са двадесет и трећом Битеф Полифонијом пратимо педесет и шести битефовски слоган „Ми - јунаци рада свог“ и као искусни борци за иновативна, партиципативна и креативна права у раду са и за децу и младе, улазимо „У нове радне изазове“ откривања могућности позоришта за добро насупрот злу и притисцима стварности на која језиком уметности дајемо коментар и отварамо питања сопственог деловања.

Шта и како раде позоришни уметници и други ствараоци и стручњаци у култури, образовању и друштвеном активизму за то добро и стваралачко сада и овде и за будућност генерација које нас наслеђују, да ли и како се сами мењају и уносе промене у своје деловање, рад и радне односе у процесима које воде?

Пратећи тематску осовину Битеф фестивала, која се посебно односи на питање рада и права на рад, Битеф Полифонија уводи питање права младих аутора на рад и дечјег права на њихову делатност и коауторство у игри позоришта, у свету уметности, у култури, у свакодневном животу, као и питање потреба на пуну партиципацију и живот испуњен позитивним подстицајима, отвореношћу и стварањем, а не притисцима, затвореношћу и разарањем.

У нове радне изазове улазимо и с посебном мисијом да пружимо довољно времена и простора за сусрете аутора и коаутора учесника у програму Битеф Полифоније, који нуди интерактивне презентације, представу у фокусу, дијалошке платформе о покренутим темама и начинима рада, али и истраживања о културној понуди, културној партиципацији, културном наслеђу, дијалошкој култури и идеји права на демократску културу у заједништву деловања за вредности живота.

Опширније о програму прочитајте ОВДЕ.