Malo Pozorište Duško Radović

20. март Међународни дан позоришта за децу и младе

У наставку можете прочитати поруку коју је написао песник Љубивојe Ршумoвића на позив ASSITEJ-a Србије:
Усуђујем се рећи да су почетак ове 2018 године обележиле две вести, које су, чини ми се, неоправдано скрајнуте од опште пажње, а својим племенитим порукама тичу се и нас одраслих, али и оних најмлађих.

Најпре: фински учитељи и наставници су добили императивну препоруку да своје ученике науче да буду срећни, и друго, влада Новог Зеланда, после 170 година правне битке, доноси закон којим се Вангануи, света маорска река, проглашава живим бићем.
Статус срећних људских бића у Финској, и статус правног лица маорске реке на Новом Зеланду, дају нам наду да још постоји шанса да се у Свету почне озбиљно размишљати о опстанку живота на планети Земљи.

Зар није један од задатака позоришне игре, оне којој су циљна група млади људи, да те младе људе учини срећнима? Само од срећних младих људи расту срећни одрасли људи, од којих на крају постају срећни грађани срећне земље!
Зар није други од циљева позоришне игре за најмлађе – васпитање о суживоту са природом, са биљем, животињама и природним богатствима, рекама, морима и језерима, планинама и шумама? У детињству фасцинирани и еколошки образовани млади људи, покушаће и успети да науче и своје родитеље и остали одрасли свет, шта је одрживи развој и какво се богатство крије у биодиверзитету који нас окружује!

Пут којим увелико иде савремена цивилизација, нажалост није пут уметности, и није пут среће, и никако није пут који води ка одбрани планете Земље од немилосрдних тркача за профитом, и загађивача међуљудских и међудржавних односа, који нам прете безобзирно атомском катастрофом.
Такве је сад тешко преваспитати!

Ипак, ако би Свет одмах схватио и прихватио фински и новозеландски пример, ако би одмах забранио производњу пластичног оружја-играчака, ако би укинуо кичерске рекламе и шунд-серије на телевизијама, ако би младе људе, одмах по рођењу, фасцинирао лепотом, игром и слободом, можда бисмо за који век имали срећну, чисту и лепо васпитану Планету!
Успут, треба рећи да се Никола Тесла фасцинирао електрицитетом као дете, играјући се са својом мачком, милујући је по леђима. Личност човека се формира у детињству. „Дете је отац човека“, знао је и рекао пре две стотине година Вилијам Вордсворт, енглески песник.

Песник Љубивоје Ршумовић је у својим песмама први говорио о дечјим правима, аутор је великог броја књига и омиљених ТВ серја за децу, дугогодишњи управник позоришта Бошко Буха, један од оснивача обновљеног АСИТЕЖ националног центра 2003. године , добитник многобројних високих признања у Србији и међународних награда од којих овом приликом истичемо награду УНЕСКО-а за “Буквар дечјих права” на светском конгресу за књигу која пропагира мир и толеранцију.