ДЕЧЈА СОБА

Опера за децу

Сцена за децу Сцена за децу
Трајање 35' Трајање 35'
Узраст 5+ Узраст 5+
RPoster Image

ДЕЧЈА СОБА

Опера за децу

Сцена за децу Сцена за децу
Трајање 35' Трајање 35'
Узраст 5+ Узраст 5+

Конципирано скоро као „дидактичо средство“ састављено од краћих музичко-сценских слика, ово дело представља идеалан начин да се најмлађа публика уведе...

Прочитај више

  • Аутор: M. Живковића / Д. Максимовић
  • Композитор: Миленко Живковић
  • Либрето: Десанка Максимовић
  • Диригент: Милан Недељковић
  • Редитељи: Наталија Станковић и Матеја Ђедовић, ментор Борис Лијешевић
Купи карту

ДЕЧЈА СОБА

Премијера опере за децу „Дечја соба“ на 53. Београдским музичким свечаностима

У оквиру 53. БЕМУС-а, 12. и 13. новамбра са почетком од 20 сати у Малом позоришту „Душко Радовић“ премијерно ће бити изведена опера за децу композитора Миленка Живковића по тексту Десанке Максимовић.

„Дечја соба“ је прва дечија опера која је у класичној оперској форми написана у Србији. Извдена је 20. и 26. фебруара 1941. године. Дело јединствених вредности, рад је два великана српске уметности, и показатељ напредног мишљења и високог развоја српске уметничке сцене, која је у првој половини двадесетог века ишла у корак са најсавременијим уметничким стремљењима у Европи.

Ове године се навршава 120 година од рођења Миленка Живковића, чији су значај и дело неправедно запостављени у нашој средини, а на 53. БЕМУС-у са извоеђењем „Дечје собе“ подсетићемо на његов немерљив допринос у стварању музичке и сценске уметности у Србији.

Опера „Дечја соба“ компонована је по мотивима истоимене кратке приче, наше поетесе Десанке Максимовић, и представља не само прве кораке композиторске праксе усмерене на најмлађу публику у Србији у четвртој деценији двадесетог века, већ и прави бисер опуса Миленка Живковића и наше културне баштине.

Конципирано скоро као „дидактичо средство“ састављено од краћих музичко-сценских слика, ово дело представља идеалан начин да се најмлађа публика уведе у свет опере. Низ занимљивих слика заправо третира ординарне, свакодневне теме из живота једне породице. Посматрано из угла родитеља, али и из угла деце са искораком, како је очекивано када су деца у питању, у помало фантазмагорични свет. Четворо деце супротстављају се досадним свакодневним ритуалима и захтевима родитеља. Њихова непресушна жеља за игром води их у шумски свет патуљака и животиња, где владају песма и игра. Продор бајке у реалност, те дечја игра која се супротставља наметнутом, навели су нас на размишљање о односу наше свакодневнице према игри и слободи, као и на то како да на атрактиван и забаван начин приближимо деци традиционалне  вредности.

Идеја за реконструкцију и извођење овог дела је произашла из пројекта „Оpera: Past, Present, Perfect!“ који Музичко оперско театарскa организацијa МОТО и Мало позориштe „Душко Радовић“ реализују под покровитељством Креативне Европе. Пројекат има за циљ повезивање и усавршавање младих оперских уметника, промовисање оперске уметности и стварање нове публике. Уз пожртвован рад младих школованих певача, редитеља, диригената, инструменталиста, сценографа, кореографа, а уз менторство афирмисаних уметника. Извођење укључује и дечији хор, као посебног поноса целокупног анасамбла.  Пројекат има за циљ да допринесе развоју српске оперске уметности кроз креативну снагу нове генерације оперских уметника и њихове младалачке енергију која ће уз савремен приступ васпитавати нову публику и вратити сјај оперској уметности код нас.

Продукција и техничка реализација Музичко оперско театарска организација МОТО и Мало позориште „Душко Радовић“.

Улоге

Мама

Биљана Јовановић

Тата

Борис Папак

Прво дете

Оливера Кривокућа

Друго дете

Исидора Богдановић

Треће дете

Сара Ристић

Четврто дете

Мина Николић
Карта Репертоар

Следећа представа

ЧАРОБЊАК ИЗ ОЗА
Ф. Баум / А. Гловацки
Сцена за децу Сцена за децу