БАМБИ

БАМБИ

по мотивима романа Феликса Салтена

 

Драматизација: Угљеша Шајтинац и Бојана Лазић
Редитељка: Бојана Лазић
Сценографија и костим: Зорана Петров
Композитор: Владимир Пејковић
Сценски покрет: Дамјан Кецојевић
 

Улоге:

Бамби
Недим Незировић

Бамбијева мама
Душица Синобад

Фалина, Лисица
Маја Јовановић Спасојевић*

Гобо, Лист 1
Јелена Илић 

Бамбијев отац, Лист 2, ОН
Дамјан Кецојевић

Ена, Ћук, Пас
Михаела  Стаменковић*

Гено
Никола Керкез

* У сарадњи са Пулс театром Лазаревац

Датум премијере: 23. октобар 2022.

Узраст: 7+
Трајање: 60'
Аутор: Ф. Салтен/У. Шајтинац/Б. Лазић
Сцена: Сцена за децу

У дубокој, пространој, мекој и мирисној шуми родило се лане Бамби. Прва особа коју је Бамби угледао, када је дошао на свет, била је мама. Она му је помогла да стане на ноге, штитила га од суровог света и волела свим срцем.

 

 

 


РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

У дубокој, пространој, мекој и мирисној шуми родило се лане Бамби. Прва особа коју је Бамби угледао, када је дошао на свет, била је мама. Она му је помогла да стане на ноге, штитила га од суровог света и волела свим срцем. Мама га је научила да буде храбро лане које, у својој борби за опстанак, никада не одустаје и никада се не предаје. Ипак, једног зимског дана, у шуму, међу срне, дошао је ОН. И мали Бамби никада више није видео своју маму. Остао је сам и бескрајно тужан. Али, смрт није крај. Бамби схвата да мајчина љубав остаје са њим и у њему, а сећање на маму никада не бледи. Та огромна љубав, која живи и после смрти и као анђео чувар бди над њим, помогла је Бамбију да не буде усамљен, утешила га је, дала му је снагу да поново стане на ноге и настави даље да корача кроз живот. И зато, „Бамби“ није представа о смрти, већ је представа о љубави.

РЕЧ ДРАМАТУРГА

Све би да буде по његовом. Хоће да има. Каже да не краде а ипак узме све што нађе и без питања односи са собом. Воли кад је јачи, слабијима се руга. Ако га питате што то ради брани се да није он, лаже, измишља, криви друге. Такав је Он. Још каже да на све има право јер је он Човек и све што постоји треба да служи њему. Сунце, звезде, реке и шуме, све постоји само да му служи, у ствари, чак и не постоји, нема никаквог смисла ако Њега нема. Али, доћи ће крхко лане. Нечујно, налик на сенку што мази храпав врат храстова у шуми. Ослободиће Сунце и звезде, јутарње магле и шум лишћа високо у крошњама. Рећи ће му НИСИ ТИ ОНО ОКО ЧЕГА СЕ СВЕ ВРТИ. И зваће се Бамби.

БИОГРАФИЈЕ АУТОРА

Бојана Лазић је рођена 1977. у Београду. Режирала је преко 30 представа у земљи и иностранству и добитница је неколико театарских награда.

Угљеша Шајтинац

Писац за децу и одрасле. Пише приче, романе, драме а некад и песме.

ЗАНИМЉИВОСТИ О ЈЕЛЕНИMA

Бамби припада врсти белорепих јелена. Боја крзна белорепог јелена је црвено-смеђа у пролеће и лето, а током јесени и зиме прелази у сиво-смеђу. Препознатљив је по карактеристичној белој доњој страни репа. Реп подиже када је узбуњен како би упозорио остале јелене на опасност.

Женка јелена се зове кошута, а младунче се зове јеленче или чак, по званичном правопису, јеленско теле. Забуна и мешање израза често настају када се говори о срндаћу, посебној подврсти јелена; наиме, женка срндаћа се зове срна, а младунче срндаћа – лане.

Да ли си знао да јелени…

…јако добро виде, а посебно ноћу? Ова особина им помаже да побегну од грабљивица.

…одлично чују? Могу да окрећу уши у свим смеровима без покретања главе како би „покупили“ звук из свих потребних смерова.

…живе у заједници која се зове крдо. Једно крдо може да броји и до неколико хиљада јединки!

…у младости имају светле пегице на телу које служе као камуфлажа?

 

Поштована децо,

„Бамби“ је прича која говори о љубави, емпатији и пријатељству. Следеће игре ће вам помоћи да, кроз истраживање ових тема, боље упознате своје другаре. Нека вам родитељи или наставници помогну у организовању игара. Што више вас учествује – то боље!

Игра број 1. – „Флашице“ – Ова игра тражи међусобно поверење и свест о томе да зависимо једни од других. Ево како се игра:

  1. За игру је потребна једна пластична флаша (0,5л) воде, до пола пуна. Група од што више учесника се распореди у равномеран круг. Неко из групе започиње игру тако што другој особи баци флашицу (којој год пожели), али тек након што обоје успоставе контакт очима. Ако се догоди да друга особа не ухвати флашицу, сви из групе су дужни да ураде један чучањ или неку сличну физички напорну вежбу.
  2. Када савладате први корак, следећи корак је замена места. Када бацате флашицу одређеној особи, одмах трчите на њено место и ту остајете све док флашица не дође до вас. Особа која прима флашицу у трку додаје флашицу следећој особи и одмах иде на њено место. И тако даље, и тако даље. Наравно, ако флашица падне, задатак остаје исти – чучањ, или неки други покрет око ког сте се заједно сложили.

Игра број 2. – „Узајамно представљање парова“ – Ова игре ће вам помоћи да се боље упознате са својим другарима, а почиње дељењем у парове.

  1. У првом кругу, покушајте да представите једно друго, тако што кажете нешто о свом пару. На пример: „Ово је мој друг Петар. Он добро игра кошарку. Ово је моја другарица Ана, она лепо пева.“
  2. У другом кругу, причајте о томе како ви мислите да се ваш пар осећа: да ли је често тужан, срећан, отворен, затворен…
  3. У последњем кругу, кажите свом пару нешто о себи, како бисте се још боље упознали (на пример, шта вас чини срећним, а шта тужним).

Како би игра била забавнија и како бисте боље упознали што више својих другара, идеално би било да се парови мењају тако да сви добију прилику да причају са свима.

Игра број 3. – „Причање приче“ – Ова прича вежба вашу способност да препричате неку причу, а да притом сарађујете са другима.

  1. У првом кораку, станите у круг. Свака особа у групи каже једну реченицу неке приче коју сви знате, као на пример причу представе „Бамби“ коју сте погледали. Свака следећа особа се надовезује једном својом реченицом, све док прича није испричана до краја. Покушајте да не прекидате једни друге и да слушате како бисте знали одакле да наставите причу!
  2. У другом кораку, биће вам потребан по један лист папира. Поделите папир на 4 квадрата, као да је у питању стрип, и покушајте да нацртате целу причу коју сте управо заједно испричали користећи само четири слике!

Игра број 4.  – „Илуструј љубав“ – Једна од важних тема у „Бамбију“ је љубав. Али шта је то љубав? Шта је увећава, а шта је смањује? Причајте о томе са другарима и наставницима/родитељима. Пробајте да нацртате љубав – размишљајте о томе каквог је она облика, оштрог, тупог, облог, дугуљастог, да ли је велика, мала, скривена у ћошку, какве је боје. Покушајте да пустите машти на вољу, и да заобиђете уобичајено црвено срце којим се љубав представља.

Праве љубави су бескрајног облика. Као и у „Бамбију“, туга и љубав често иду заједно. Туга је некада њен слуга, некада чувар, а често и њен господар. Да ли у љубави на вашем цртежу има туге? Ако да, нацртајте како је ви замишљате. Видећете, није лако, али у ствари није ни тешко!

 

Јелена Антић,

драмски модератор

ПРВО ПРИГРАДСКО ПОЗОРИШТE - ПУЛС ТЕАТAР

Прво приградско позориште – Пулс театар Лазаревац је професионални театар основан 13. фебруара 2009. године, одлуком Скупштине Градске општине Лазаревац. Иако позоришни ствараоци ове градске општине раде много дуже, то је био тренутак када на територији града Београда  свој живот започиње још један театар и то једини у Србији коме је оснивач градска општина.

Током протеклих  година, овај театар је квалитетом својих програма задобио не само симпатије и признања, већ и бројне награде од стране публике и стручне јавности. Представе су извођене на скоро свим релевантним фестивалима у Србији и региону, а позориште је  добитник преко 40 струковних награда и признања, затим Видовданске награде ГО Лазаревац,  као и признања Српске православне цркве, Епархије шумадијске и Црквене општине Лазаревац за несебичну помоћ у уређењу Храма Светог великомученика Димитрија.

Прво приградско позориште - Пулс театар равноправно развија  вечерњу и дечју сцену;  у оквиру дечје сцене посебна пажња се пружа луткарском стваралаштву, док се на репертоару вечерње сцене, осим класичних и савремених дела, налазе и озбиљни искораци у алтернативни, постдрамски театар, театар покрета…

Пишући критику за позоришну представу „Тело“, један од највећих личности српске и европске културе, истакнути театролог Јован Ћирилов, рекао је о нашем позоришту:  „Некада су се искораци у ново и непознато дешавали углавном у граду и то претежно у центру. Авангарда и експеримент се очигледно селе ван центра Београда“.

Прво приградско позориште – Пулс театар Лазаревац je члан Заједнице професионалних позоришта Србије, АСИТЕЖ-а Србија и Удружења позоришта Евроазије (Eurasia Theater Association).

Интернет презентација: www.pulsteatar.org.rs

 

 

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Иво Андрић / Татјана Пипер Станковић, Узраст 5+