BAMBI

Scena za decu Scena za decu
Trajanje 60' Trajanje 60'
Uzrast 7+ Uzrast 7+
RPoster Image

BAMBI

Scena za decu Scena za decu
Trajanje 60' Trajanje 60'
Uzrast 7+ Uzrast 7+

U dubokoj, prostranoj, mekoj i mirisnoj šumi rodilo se lane Bambi. Prva osoba koju je Bambi ugledao, kada je došao...

Pročitaj više

  • Autor: F. Salten/U. Šajtinac/B. Lazić
  • Dramatizacija: Uglješa Šajtinac i Bojana Lazić
  • Rediteljka: Bojana Lazić
  • Scenografija i kostim: Zorana Petrov
  • Kompozitor: Vladimir Pejković
  • Scenski pokret: Damjan Kecojević
Kupi kartu

REČ DRAMATURGA

Sve bi da bude po njegovom. Hoće da ima. Kaže da ne krade a ipak uzme sve što nađe i bez pitanja odnosi sa sobom. Voli kad je jači, slabijima se ruga. Ako ga pitate što to radi brani se da nije on, laže, izmišlja, krivi druge. Takav je On. Još kaže da na sve ima pravo jer je on Čovek i sve što postoji treba da služi njemu. Sunce, zvezde, reke i šume, sve postoji samo da mu služi, u stvari, čak i ne postoji, nema nikakvog smisla ako Njega nema. Ali, doći će krhko lane. Nečujno, nalik na senku što mazi hrapav vrat hrastova u šumi. Oslobodiće Sunce i zvezde, jutarnje magle i šum lišća visoko u krošnjama. Reći će mu NISI TI ONO OKO ČEGA SE SVE VRTI. I zvaće se Bambi.

Uloge

Bambi

Nedim Nezirović

Bambijeva mama

Dušica Sinobad

Falina, Lisica

Maja Jovanović Spasojević

Gobo, List 1

Jelena Ilić

Bambijev otac, List 2, ON

Damjan Kecojević

Ena, Ćuk, Pas

Mihaela Stamenković

Geno

Nikola Kerkez

U dubokoj, prostranoj, mekoj i mirisnoj šumi rodilo se lane Bambi. Prva osoba koju je Bambi ugledao, kada je došao na svet, bila je mama. Ona mu je pomogla da stane na noge, štitila ga od surovog sveta i volela svim srcem. Mama ga je naučila da bude hrabro lane koje, u svojoj borbi za opstanak, nikada ne odustaje i nikada se ne predaje. Ipak, jednog zimskog dana, u šumu, među srne, došao je ON. I mali Bambi nikada više nije video svoju mamu. Ostao je sam i beskrajno tužan. Ali, smrt nije kraj. Bambi shvata da majčina ljubav ostaje sa njim i u njemu, a sećanje na mamu nikada ne bledi. Ta ogromna ljubav, koja živi i posle smrti i kao anđeo čuvar bdi nad njim, pomogla je Bambiju da ne bude usamljen, utešila ga je, dala mu je snagu da ponovo stane na noge i nastavi dalje da korača kroz život. I zato, „Bambi“ nije predstava o smrti, već je predstava o ljubavi.

Pročitaj više

BIOGRAFIJE AUTORA

Bambi pripada vrsti belorepih jelena. Boja krzna belorepog jelena je crveno-smeđa u proleće i leto, a tokom jeseni i zime prelazi u sivo-smeđu. Prepoznatljiv je po karakterističnoj beloj donjoj strani repa. Rep podiže kada je uzbunjen kako bi upozorio ostale jelene na opasnost.

Ženka jelena se zove košuta, a mladunče se zove jelenče ili čak, po zvaničnom pravopisu, jelensko tele. Zabuna i mešanje izraza često nastaju kada se govori o srndaću, posebnoj podvrsti jelena; naime, ženka srndaća se zove srna, a mladunče srndaća – lane.

Da li si znao da jeleni…

…jako dobro vide, a posebno noću? Ova osobina im pomaže da pobegnu od grabljivica.

…odlično čuju? Mogu da okreću uši u svim smerovima bez pokretanja glave kako bi „pokupili“ zvuk iz svih potrebnih smerova.

…žive u zajednici koja se zove krdo. Jedno krdo može da broji i do nekoliko hiljada jedinki!

…u mladosti imaju svetle pegice na telu koje služe kao kamuflaža?

Poštovana deco,

„Bambi“ je priča koja govori o ljubavi, empatiji i prijateljstvu. Sledeće igre će vam pomoći da, kroz istraživanje ovih tema, bolje upoznate svoje drugare. Neka vam roditelji ili nastavnici pomognu u organizovanju igara. Što više vas učestvuje – to bolje!

Igra broj 1. – „Flašice“ – Ova igra traži međusobno poverenje i svest o tome da zavisimo jedni od drugih. Evo kako se igra:

  1. Za igru je potrebna jedna plastična flaša (0,5l) vode, do pola puna. Grupa od što više učesnika se rasporedi u ravnomeran krug. Neko iz grupe započinje igru tako što drugoj osobi baci flašicu (kojoj god poželi), ali tek nakon što oboje uspostave kontakt očima. Ako se dogodi da druga osoba ne uhvati flašicu, svi iz grupe su dužni da urade jedan čučanj ili neku sličnu fizički napornu vežbu.
  2. Kada savladate prvi korak, sledeći korak je zamena mesta. Kada bacate flašicu određenoj osobi, odmah trčite na njeno mesto i tu ostajete sve dok flašica ne dođe do vas. Osoba koja prima flašicu u trku dodaje flašicu sledećoj osobi i odmah ide na njeno mesto. I tako dalje, i tako dalje. Naravno, ako flašica padne, zadatak ostaje isti – čučanj, ili neki drugi pokret oko kog ste se zajedno složili.

Igra broj 2. – „Uzajamno predstavljanje parova“ – Ova igre će vam pomoći da se bolje upoznate sa svojim drugarima, a počinje deljenjem u parove.

  1. U prvom krugu, pokušajte da predstavite jedno drugo, tako što kažete nešto o svom paru. Na primer: „Ovo je moj drug Petar. On dobro igra košarku. Ovo je moja drugarica Ana, ona lepo peva.“
  2. U drugom krugu, pričajte o tome kako vi mislite da se vaš par oseća: da li je često tužan, srećan, otvoren, zatvoren…
  3. U poslednjem krugu, kažite svom paru nešto o sebi, kako biste se još bolje upoznali (na primer, šta vas čini srećnim, a šta tužnim).

Kako bi igra bila zabavnija i kako biste bolje upoznali što više svojih drugara, idealno bi bilo da se parovi menjaju tako da svi dobiju priliku da pričaju sa svima.

Igra broj 3. – „Pričanje priče“ – Ova priča vežba vašu sposobnost da prepričate neku priču, a da pritom sarađujete sa drugima.

  1. U prvom koraku, stanite u krug. Svaka osoba u grupi kaže jednu rečenicu neke priče koju svi znate, kao na primer priču predstave „Bambi“ koju ste pogledali. Svaka sledeća osoba se nadovezuje jednom svojom rečenicom, sve dok priča nije ispričana do kraja. Pokušajte da ne prekidate jedni druge i da slušate kako biste znali odakle da nastavite priču!
  2. U drugom koraku, biće vam potreban po jedan list papira. Podelite papir na 4 kvadrata, kao da je u pitanju strip, i pokušajte da nacrtate celu priču koju ste upravo zajedno ispričali koristeći samo četiri slike!

Igra broj 4.  – „Ilustruj ljubav“ – Jedna od važnih tema u „Bambiju“ je ljubav. Ali šta je to ljubav? Šta je uvećava, a šta je smanjuje? Pričajte o tome sa drugarima i nastavnicima/roditeljima. Probajte da nacrtate ljubav – razmišljajte o tome kakvog je ona oblika, oštrog, tupog, oblog, duguljastog, da li je velika, mala, skrivena u ćošku, kakve je boje. Pokušajte da pustite mašti na volju, i da zaobiđete uobičajeno crveno srce kojim se ljubav predstavlja.

Prave ljubavi su beskrajnog oblika. Kao i u „Bambiju“, tuga i ljubav često idu zajedno. Tuga je nekada njen sluga, nekada čuvar, a često i njen gospodar. Da li u ljubavi na vašem crtežu ima tuge? Ako da, nacrtajte kako je vi zamišljate. Videćete, nije lako, ali u stvari nije ni teško!

Jelena Antić,

dramski moderator

PRVO PRIGRADSKO POZORIŠTE - PULS TEATAR

Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar Lazarevac je profesionalni teatar osnovan 13. februara 2009. godine, odlukom Skupštine Gradske opštine Lazarevac. Iako pozorišni stvaraoci ove gradske opštine rade mnogo duže, to je bio trenutak kada na teritoriji grada Beograda  svoj život započinje još jedan teatar i to jedini u Srbiji kome je osnivač gradska opština.

Tokom proteklih  godina, ovaj teatar je kvalitetom svojih programa zadobio ne samo simpatije i priznanja, već i brojne nagrade od strane publike i stručne javnosti. Predstave su izvođene na skoro svim relevantnim festivalima u Srbiji i regionu, a pozorište je  dobitnik preko 40 strukovnih nagrada i priznanja, zatim Vidovdanske nagrade GO Lazarevac,  kao i priznanja Srpske pravoslavne crkve, Eparhije šumadijske i Crkvene opštine Lazarevac za nesebičnu pomoć u uređenju Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija.

Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar ravnopravno razvija  večernju i dečju scenu;  u okviru dečje scene posebna pažnja se pruža lutkarskom stvaralaštvu, dok se na repertoaru večernje scene, osim klasičnih i savremenih dela, nalaze i ozbiljni iskoraci u alternativni, postdramski teatar, teatar pokreta…

Pišući kritiku za pozorišnu predstavu „Telo“, jedan od najvećih ličnosti srpske i evropske kulture, istaknuti teatrolog Jovan Ćirilov, rekao je o našem pozorištu:  „Nekada su se iskoraci u novo i nepoznato dešavali uglavnom u gradu i to pretežno u centru. Avangarda i eksperiment se očigledno sele van centra Beograda“.

Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar Lazarevac je član Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, ASITEŽ-a Srbija i Udruženja pozorišta Evroazije (Eurasia Theater Association).

Internet prezentacija: www.pulsteatar.org.rs