SJAJ ZVEZDA NA PLAFONU

U predstavi je korišćena pesma "MAMA" - "Zemlja gruva" / Konstrakta

Datum premijere:10.10.2024

Scena za mlade Scena za mlade
Trajanje 90' Trajanje 90'
Uzrast 12+ Uzrast 12+
RPoster Image

SJAJ ZVEZDA NA PLAFONU

U predstavi je korišćena pesma "MAMA" - "Zemlja gruva" / Konstrakta

Datum premijere:10.10.2024

Scena za mlade Scena za mlade
Trajanje 90' Trajanje 90'
Uzrast 12+ Uzrast 12+

Roman Juhane Tidel “Sjaj zvezda na plafonu” napisan je pre malo više od 20 godina, ali je priča koju je...

Pročitaj više

  • Autor: J. Tidel / T. Grumić
  • Prevod: Suzana Živković i Zorica Janković
  • Dramatizacija: Tijana Grumić
  • Režija, Scenski pokret: Damjan Kecojević
  • Scena: Zorana Petrov
  • Kostim: Aleksandra Lalić
  • Muzika: Adde Huumonen
  • Dizajn svetla: Bojana Lazić
  • Izvršna produkcija: Olivera Kecojević
Kupi kartu

O PREDSTAVI

oman Juhane Tidel “Sjaj zvezda na plafonu” napisan je pre malo više od 20 godina, ali je priča koju je ova autorka tada ispričala aktuelna i danas jer nas se osećanja i odnosi o kojima piše zapravo uvek tiču.

Adolescencija kroz koju Jena, glavna junakinja ove priče, prolazi, a koja je sama po sebi vrlo delikatan i komplikovan period odrastanja i sazrevanja, dodatno je usložnjena činjenicom da je njena mama bolesna. Međutim, ovo nije samo priča o bolesti. Ovo je priča o ljubavi, odrastanju, prijateljstvu, zaljubljivanju, bivanju ćerkom i bivanju majkom u različitim životnim dobima.

Pravili smo ovu predstavu smejući se i plačući, sa mnogo ljubavi i razumevanja i sa velikom željom da se obratimo kako mladima Jeninih godina, tako i onima nešto starijima podsećajući ih na sopstvenu mladost i univerzalne izazove snalaženja u životnim izazovima.

Uloge

Jena

Mina Nenadović

Jena

Julija Petković

Jena

Drina Kecojević

Suzana

Anđela Alavirević

Ulis

Nevena Kočović

Zahe

Mladen Lero

Stefan

Filip Stankovski

Jenina Mama

Sunčica Milanović

Ulisina Mama

Jelena Ilić

Jenina Baka

Jovana Cvetković

Razredna

Lana Adžić

Jena

Marta Đurica

JUHANA TIDEL

Juhana Tidel rođena je 1980. u malom mestu Neše u Švedskoj. Živi i radi u Stokholmu. Imala je samo devetnaest godina kada je napisala ”Sjaj zvezda na plafonu”, svoju prvu knjigu, u koju je pretočila bolno iskustvo vezano za bolest i smrt majke. Knjiga je 2003. godine dobila nagradu “August” kao najbolja švedska knjiga u kategoriji dečjih i omladinskih izdanja, kao i nagradu “Snagbelan” za najbolji debitantski roman. Knjiga je doživela i svoju ekranizaciju. Od tada je napisala nekoliko romana za mlade i nekoliko omiljenih slikovnica. Radila je, takođe, kao novinar, kolumnista, urednik i prevodilac.

Pročitaj više

TIJANA GRUMIĆ

Tijana Grumić  je dramska spisateljica i dramaturškinja. Diplomirala je i masterirala na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno studentkinja doktorskih umetničkih studija. Autorka je nekoliko dramatizacija i više od deset originalnih dramskih tekstova koji su izvođeni u pozorištima širom Srbije, kao i u Sloveniji, Gruziji, Italiji i Nemačkoj. Tekstovi su joj prevođeni na engleski, nemački, italijanski, ruski, poljski, slovenački i gruzijski jezik, i objavljivani u domaćim i stranim časopisima i antologijama. Osim pisanja, aktivno radi kao dramaturškinja na projektima u pozorištima širom Srbije. Za svoj dosadašnji rad dobila je mnoge nagrade, među kojima i nagradu za celokupno dramsko stvaralaštvo ,,Borislav Mihajlović Mihiz” koju dodeljuje Srpska čitaonica u Irigu, kao i specijalnu Sterijinu nagradu dodeljenu autorskom timu predstave “52 herca” na 58. Sterijinom pozorju. Dobitnica je i nagrade “Inspirational Playwriting” za 2024. Godinu kao jedna od troje dramskih pisaca iz celog sveta, a koju svake tri godine dodeljuje mreža Write Local Play Global i izvršni odbor Internacionalnog udruženja Asitež. Osim toga, predstave rađene po Tijaninim tekstovima dva puta su osvojile nagradu publike Sterijinog pozorja – “Ko je ubio Dženis Džoplin?” na 65. Sterijinom pozorju i “52 herca” na 68. Sterijinom pozorju. Jedna je od osnivačica regionalne platforme “Od malih nog(u)”, posvećene razvoju i afirmaciji pozorišta za decu i mlade u regionu. Radi kao asistentkinja na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a od 2023. godine i kao koselektorka Bitef festivala. Piše za decu i odrasle.

DAMJAN KECOJEVIĆ

Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti “Braća Karić” u klasi profesora Petra Banićevića. Pohađao je kurs savremenog plesa kod Martina Sonderkampa, Džoa Altera, Vima Vandekejbusa, Inake Aspilaga… Završio seminar fizičkog teatra u KIM teatru u Berlinu kod profesora Elijasa Koena. Stalni član je Malog pozorišta „Duško Radović“ od 2011.god. Godinu dana bio je vršilac dužnosti upravnika Malog pozorišta „Duško Radović“. Od 2014.god. radio i na BK Akdemiji umetnosti na predmetu Gluma kao asistent prof. Mirjane Karanović. Od 2016.god. do 2019.god. radio je kao stručni saradnik na predmetu Scenki pokret na BK Akademiji. Kao glumac i koreograf radio je u Srbiji, Sloveniji, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Poljskoj, Albaniji, Austriji, Makedoniji….

Prethodne režije:

“Dečak sa koferom” Majk Keni ; MP “Duško Radović”

“Snežna Kraljica” H.K. Andersen/Tijana Grumić; MP “Duško Radović”

“Mulan ” Tijana Grumić; Pozorište za decu i mlade Kragujevac

“Onda kad smo se izgubili” Lote Farup; Kraljevačko pozorište

Knjigu po kojoj je predstava rađena u Srbiji objavio je Kreativni centar.

Karta Repertoar

Sledeća predstava

ROMEO I JULIJA
Vilijem Šekspir / Marija Stojanović
Scena za mlade Scena za mlade