MALI KAPLAR (ČAS ISTORIJE)

Datum premijere:11.10.2017

Scena za mlade Scena za mlade
Trajanje 60' Trajanje 60'
Uzrast 10+ Uzrast 10+
RPoster Image

MALI KAPLAR (ČAS ISTORIJE)

Datum premijere:11.10.2017

Scena za mlade Scena za mlade
Trajanje 60' Trajanje 60'
Uzrast 10+ Uzrast 10+

Predstava „Mali kaplar“ otkriva nam herojsku sudbinu istorijske ličnosti, dečaka Momčila Gavrića, koji će u teškim okolnostima koje su zadesili...

Pročitaj više

  • Autor: Igor Bojović
  • Tekst: Igor Bojović
  • Režija: Saša Gabrić
  • Scena: Boris Maksimović
  • Kostim: Marina Vukasović Medenica
  • Likovna dorada kostima: Olga Mrđenović
  • Izbor muzike: Saša Gabrić
  • Lektor: Dijana Marojević
Kupi kartu

REČ REDITELJA – „Veliko“ i „Malo“

U godinama kada obeležavamo sto godina od Velikog rata, Malo pozorište „Duško Radović“, čini se jedino od svih velikih i malih pozorišta, postavlja na svoju veliku scenu komad koji priča o Velikom Ratu.
Ova potresna i jedinstvena priča u srpskoj istoriji, o dečaku kome je rat oduzeo i porodicu i detinjstvo, sadrži u sebi priču o golgoti i vaskrsu našeg  malog naroda u velikoj borbi za opstanak. Momčilo Gavrić je jedna od ikona Prvog svestskog rata i simbol našeg stradanja. Dečakov romantični lik je imao ogroman uticaj na sprsku vojsku i narod.
Neka im je večna slava i hvala!

Saša Gabrić,
reditelj

Uloge

Momčilo Gavrić

Marko Dedić

Momčilo Gavrić

Danilo Antić

Deda Miloje

Saša Kuzmanović

Major Stevan Tucović

Bojan Lazarov

Vojvoda Živojin Mišić

Alek Rodić

Vojnik Radosavljević

Lazar Miljković

Engleska bolničarka, Crnogorka

Jelena Ćuruvija Đurica

Pre nekoliko godina naišao sam na fotografiju i tekst o Momčilu Gavriću, dečaku koji je kao najmlađi srpski vojnik prošao sve bitke i golgote Velikog rata. Zapitao sam se kako je moguće da o njemu ništa ne znam, a onda je usledilo pitanje šta je moja generacija uopšte učila iz istorije o Prvom svetskom ratu. Koliko moje pseudo-sećanje seže, svi smo znali za Gavrila Principa i atentat u Sarajevu. To je bio povod za početak rata za koji svi znamo kako se završio - našom pobedom. I to je to! O tome kako je pamet pobedila snagu, kako je izuzetno umna vojna strategija naših generala spasila vojsku i, poput Davida pobedila Golijata, potukla veliku silu i spasila zemlju i narod, moja generacija učila je samo kratko opšte mesto u udžbeniku naše istorije. Priča o Momčilu Gavriću odmah me je zainteresovala, a posle dve godine desila se koincidencija da su me iz Malog pozorišta “Duško Radović” pozvali da napišem i dramski tekst na ovu temu. Poziv sam bez dvoumljenja prihvatio i sledeći čuveno pravilo da “scenarista uvek priča jednu priču da bi ispričao drugu”, iz razloga koje sam već naveo, a iz kojih se može izvući i “naravoučenije” komada (“Um caruje,...

Pročitaj više

ČAS ISTORIJE

28. juna 1914. godine u Sarajevu, devetnaestogodišnji Gavrilo Princip, pripadnik organizacije ”Mlada Bosna”, kojoj je cilj bio da pobunom svrgne austrougarsku okupatorsku vlast u Bosni,  ubio je austrougarskog nadvojvodu i prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju Hotek. Metak koji je pogodio Sofiju bio je namenjen zloglasnom guverneru Bosne, Poćoreku.  Kao glavni inspirator i organizator atentata navodi se član tajne organizacije ”Crna ruka” koju je činila nekolicina srpskih generala. Austrougarska, koja se već spremala za Veliki rat, koji će ubrzo dobiti svetske razmere, iskoristila je ovaj događaj da ga, pod plaštom osvete, započne u Srbiji, gde su zverski pred sobom palili kuće, ubijali civile, žene i decu. Takva sudbina zadesila je i junaka naše priče. Puka sreća spasila je život Momčilu. Otac ga je poslao da dotera volove od rođaka iz susednog sela. Kad se vratio zatekao je jeziv prizor. Pijani plavi mundiri pevali su austrougarsku himnu, njegovi najmiliji bili su mrtvi, a Momčilovo omiljeno tele vrtelo se na ražnju. Dečak se dao u beg koliko ga noge nose. I trčao je tako, nasumice, kroz šumu sve dok nije naleteo na vod srpske vojske kojim je komandovao major Tucović, rođeni brat čuvenog Dimitrija Tucovića, istaknutog teoretičara i vođe socijalističkog pokreta u Kraljevini Srbiji, osnivača Srpske socijaldemokratske partije i urednika „Radničkih novina“ i „Borbe“. Bilo je to surovo vreme kad su deca odrastala brže nego što su starci stizali da ostare.

Karta Repertoar

Sledeća predstava

НЕЖНЕ СИЛЕ КОСМИЧКЕ
Далија Аћин Теландер
Scena za mlade Scena za mlade