СЈАЈ ЗВЕЗДА НА ПЛАФОНУ

У представи је коришћена песма "МАМА" - "Земља грува" / Констракта

Датум премијере:10.10.2024

Сцена за младе Сцена за младе
Трајање 90′ Трајање 90′
Узраст 12+ Узраст 12+
RPoster Image

СЈАЈ ЗВЕЗДА НА ПЛАФОНУ

У представи је коришћена песма "МАМА" - "Земља грува" / Констракта

Датум премијере:10.10.2024

Сцена за младе Сцена за младе
Трајање 90′ Трајање 90′
Узраст 12+ Узраст 12+

Роман Јухане Тидел “Сјај звезда на плафону” написан је пре мало више од 20 година, али је прича коју је...

Прочитај више

  • Аутор: Ј. Тидел / Т. Грумић
  • Превод: Сузана Живковић и Зорица Јанковић
  • Драматизација: Тијана Грумић
  • Режија, Сценски покрет: Дамјан Кецојевић
  • Сцена: Зорана Петров
  • Костим: Александра Лалић
  • Музика: Adde Huumonen
  • Дизајн светла: Бојана Лазић
  • Извршна продукција: Оливера Кецојевић
Купи карту

O ПРЕДСТАВИ

Роман Јухане Тидел “Сјај звезда на плафону” написан је пре мало више од 20 година, али је прича коју је ова ауторка тада испричала актуелна и данас јер нас се осећања и односи о којима пише заправо увек тичу.

Адолесценција кроз коју Јена, главна јунакиња ове приче, пролази, а која је сама по себи врло деликатан и компликован период одрастања и сазревања, додатно је усложњена чињеницом да је њена мама болесна. Међутим, ово није само прича о болести. Ово је прича о љубави, одрастању, пријатељству, заљубљивању, бивању ћерком и бивању мајком у различитим животним добима.

Правили смо ову представу смејући се и плачући, са много љубави и разумевања и са великом жељом да се обратимо како младима Јениних година, тако и онима нешто старијима подсећајући их на сопствену младост и универзалне изазове сналажења у животним изазовима.

Улоге

Јена

Мина Ненадовић

Јена

Јулија Петковић

Јена

Дрина Кецојевић

Сузана

Анђела Алавиревић

Улис

Невена Кочовић

Захе

Младен Леро

Стефан

Филип Станковски

Јенина Мама

Сунчица Милановић

Улисина Мама

Јелена Илић

Јенина Бака

Јована Цветковић

Разредна

Лана Аџић

Јена

Марта Ђурица

ЈУХАНА ТИДЕЛ

Јухана Тидел рођена је 1980. у малом месту Неше у Шведској. Живи и ради у Стокхолму. Имала је само деветнаест година када је написала ”Сјај звезда на плафону”, своју прву књигу, у коју је преточила болно искуство везано за болест и смрт мајке. Књига је 2003. године добила награду “Аугуст” као најбоља шведска књига у категорији дечјих и омладинских издања, као и награду “Снагбелан” за најбољи дебитантски роман. Књига је доживела и своју екранизацију. Од тада је написала неколико романа за младе и неколико омиљених сликовница. Радила је, такође, као новинар, колумниста, уредник и преводилац.

Прочитај више

ТИЈАНА ГРУМИЋ

Тијана Грумић  је драмска списатељица и драматуршкиња. Дипломирала је и мастерирала на Катедри за драматургију Факултета драмских уметности у Београду, где је тренутно студенткиња докторских уметничких студија. Ауторка је неколико драматизација и више од десет оригиналних драмских текстова који су извођени у позориштима широм Србије, као и у Словенији, Грузији, Италији и Немачкој. Текстови су јој превођени на енглески, немачки, италијански, руски, пољски, словеначки и грузијски језик, и објављивани у домаћим и страним часописима и антологијама. Осим писања, активно ради као драматуршкиња на пројектима у позориштима широм Србије. За свој досадашњи рад добила је многе награде, међу којима и награду за целокупно драмско стваралаштво ,,Борислав Михајловић Михиз” коју додељује Српска читаоница у Иригу, као и специјалну Стеријину награду додељену ауторском тиму представе “52 херца” на 58. Стеријином позорју. Добитница је и награде “Inspirational Playwriting” за 2024. Годину као једна од троје драмских писаца из целог света, а коју сваке три године додељује мрежа Write Local Play Global и извршни одбор Интернационалног удружења Аситеж. Осим тога, представе рађене по Тијаниним текстовима два пута су освојиле награду публике Стеријиног позорја – “Ко је убио Џенис Џоплин?” на 65. Стеријином позорју и “52 херца” на 68. Стеријином позорју. Једна је од оснивачица регионалне платформе “Од малих ног(у)”, посвећене развоју и афирмацији позоришта за децу и младе у региону. Ради као асистенткиња на Катедри за драматургију Факултета драмских уметности у Београду, а од 2023. године и као коселекторка Битеф фестивала. Пише за децу и одрасле.

ДАМЈАН КЕЦОЈЕВИЋ

Дипломирао је глуму на Академији уметности “Браћа Карић” у класи професора Петра Банићевића. Похађао је курс савременог плеса код Мартина Сондеркампа, Џоа Алтера, Вима Вандекејбуса, Инаке Аспилага… Завршио семинар физичког театра у КИМ театру у Берлину код професора Елијаса Коена. Стални члан је Малог позоришта „Душко Радовић“ од 2011.год. Годину дана био је вршилац дужности управника Малог позоришта „Душко Радовић“. Од 2014.год. радио и на БК Акдемији уметности на предмету Глума као асистент проф. Мирјане Карановић. Од 2016.год. до 2019.год. радио је као стручни сарадник на предмету Сценки покрет на БК Академији. Као глумац и кореограф радио је у Србији, Словенији, Немачкој, Шведској, Данској, Пољској, Албанији, Аустрији, Македонији….

Претходне режије:

“Дечак са кофером” Мајк Кени ; МП “Душко Радовић”

“Снежна Краљица” Х.К. Андерсен/Тијана Грумић; МП “Душко Радовић”

“Мулан ” Тијана Грумић; Позориште за децу и младе Крагујевац

“Онда кад смо се изгубили” Лоте Фаруп; Краљевачко позориште

 

Kњигу по којој је представа рађена у Србији објавио је Креативни центар.

Карта Репертоар

Следећа представа

РОМЕО И ЈУЛИЈА
Вилијем Шекспир / Марија Стојановић
Сцена за младе Сцена за младе