Malo Pozorište Duško Radović

САВ ТАЈ СЕКС

САВ ТАЈ СЕКС

Продукција: „Позориште разних“, Београд

Аутор: Растко Јевтовић
Редитељ: Растко Јевтовић
Сарадник на тексту: ансамбл представе „Сав тај секс“ „Позоришта разних“
Сценографија: Илија Андрић
Костимографија: Ансамбл представе „Сав тај секс“ „Позоришта разних“
Музика: Растко Јевтовић

Улоге:

Селена – Сара Ереш
Теа - Јана Китановић
Марко - Душан Катић
Лука - Коста Дабић
Миљана - Тара МилосављевићИрина Копуновић
Петар - Реља Јововић
Павле - Никола Половина
Ана - Нађа Стевановић
Милица - Ирина Копуновић
Наталија - Наталија Перовић
Ученици - Јована Ђорђевић, Стефан Савић
Психолог - Илија Андрић
Доктор - Срђан Серђо Ајваз
Музичар - Растко Јевтовић
Модератор – Јелена Антић

Датум премијере: 25.11.2021.

 

Узраст: 15+
Трајање: 65'
Аутор: Растко Јевтовић
Сцена: Вечерња/Тинејџ сцена

Представа „Сав тај секс“ „Позоришта разних“ настала је око анкете која је спроводена међу матурантима београдских средњих школа претходних година на тему сексуалног идентитета. Други извор за настанак овог драмског текста је дело чувеног доктора за кожне и полне болести Др Милана Бјекића - „Дневник једног венеролога“.

 


РЕЧ  АУТОРА И РЕДИТЕЉА

Представа „Сав тај секс“ „Позоришта разних“ настала је око анкете која је спроводена међу матурантима београдских средњих школа претходних година на тему сексуалног идентитета. Други извор за настанак овог драмског текста је дело чувеног доктора за кожне и полне болести Др Милана Бјекића - „Дневник једног венеролога“.

Оригинални текст је трпео извесне промене током рада на представи, али је задржао своју основну суштину чији је смисао да је језгро сексуалног идентитета данашњих матураната да, углавном, у том домену не знају шта хоће, а знају шта неће. Наравно, свако уопштавање је нужно недовољно прецизно.

Представу је изнео ансамбл „Позоришта разних“, које је основано 2020. у јеку највеће кризе позоришта у модерно доба због глобалне епидемије ковид 19. „Позориште разних“ настоји да настави славну традицију „Позоришта под разно“, које је као алтернативно позориште са седиштем у СКЦ-у постојало од 1977.до 1981.године на челу са професором др Владимиром Јевтовићем. Чланови „Позоришта разних“ су све категорије драмских уметника: професионални, аматерски, алтернативни, студенти, средњошколци и људи са посебним потребама.  У раду на овом пројекту „Позориште разних“ је ушло у активну сарадњу са драмском секцијом Пете, чији су чланови и добили учешће у овом ваншколском пројекту.

Сматрам да комад „Сав тај секс“ треба да буде довољно интересантан и интригантан тинејџерској публици да га погледа. Но, овај текст и представа се обраћају и њиховим родитељима, педагозима и свим слојевима нашег друштва који са великим матурантима имају или ступају у комуникацију. Матуранти су посебна, издвојена категорија средњошколаца. Једном ногом и мислима су ван школе иако је редовно похађају. На млађе средњошколце гледају као на школарце, док су они већ слободни, често и пунолетни грађани. Сексуални идентитет овог издвојеног дела наше популације се мења кроз време. Старији су, у принципу, пуни предрасуда према младим генерацијама. Једна од чешћих је да су млади развратни и бесловесни, јер им је све у медијима и на интернету дозвољено. Но, рекао бих да, сасвим супротно, код њих обилује срамежљивост и скрупулозност много више него, рецимо, у време кад сам ја био великим матурант, крајем осамдесетих година двадесетог века. Но, то се да проверити кроз разне перцепције овог текста и представе.

Ова представа свакако отвара дијалог са публиком и ту је Јелена Антић, наш специјални модератор да то поспеши.

БИОГРАФИЈА АУТОРА И РЕДИТЕЉА

Растко Јевтовић је рођен 18.8.1968. у Београду. Отац му је познати професор глуме - др Владимир Јевтовић, мајка Татјана је ликовни уметник и педагог, а браћа - Иван и Јаков су професионални глумци. У таквом матичном окружењу и Растко се определио за уметност, најпре књижевност. Након основне и средње школе у Београду уписује Филолошки факултет- групу за компаративну књижевност где и дипломира, а магистрира на групи за српски језик Филолошког факултета у Београду са темом - „Обележена лексика у драмама Александра Аце Поповића“. Запошљава се најпре у Првој београдској гимназији као професор српског језика и књижевности, а од 1998. ради у Петој београдској гимназији као професор српског језика и књижевности, а поред основног посла је и предводник драмске секције школе и организатор културних програма у њој.

Објавио је до сад две збирке песама, једну књигу драмских прича, пет романа, неколико десетина књижевних критика и неколико стотина новинарских текстова. Од 2004. године је члан Удружења књижевника Србије. Сарађује и са Српским књижевним друштвом.

Од 2002. предводи књижевнички рок састав-„Ораси“, који има објављена два албума и преко двесто наступа у Србији и региону. Предводи и музикотерапеутски бенд „Лешници“, који имају албум „Школарије“, тезгарошку групу-„Бадеми“ и ђачки рок ансамбл Пете београдске-„Кестени“. Објављује и музичке критике. Покретач је Ленондана у Петој и Rock 5 roll festa, једине средњошколске гитаријаде. У лето 2022. био је члан жирија Такмичења неафирмисаних рок бендова на „Wind rock festu“ у Вршцу.

Свим аспектима драмског живота бави се интензивно од студентских дана. Остварио је до сад тридесет и три режије целовечерњих позоришних комада за шта је добијао бројна признања и награде на фестивалима. Осим драмске секције Пете, предводи и Чешко позориште у Београду, те „Позориште разних“, један је од оснивача Сцене православне омладине при Архиепископији Београдско Карловачкој СПЦ, дугогодишњи је сарадник Позоришта „Краљ Давид“ Јеврејске општине Београд, а и оснивач је „Ad hoc“ театра при Центра за културу Стари град (2000.-2002.)

Растко Јевтовић себе дефинише као hommo ludensa, а стварност и обележја духа времена му често дају повода да од свега прави пародију, травестију и перформансе...
 

 

Вечерња/Тинејџ сцена

Следећа представа >>
Мирослав Антић / Сандра Родић Јанковић , Узраст 9-14