Malo Pozorište Duško Radović

Књига о џунгли

Књига о џунгли

Драматизација: Марина Ћетковић
Режија: Марија Крстић
Тотал дизајн: Филип Јевтић
Mузика: Зоран Стојић Стојке
Акробатика: Тања Милановић
Стручни сарадник на анимацији: Горан Баланчевић
Драматургија: Мила Машовић-Николић

Улоге:

Могли ДИМИТРИЈЕ АРАНЂЕЛОВИЋ
Лешинар месождер, Mајмуница, Mали вук 2 ВЛАДИСЛАВА ЂОРЂЕВИЋ
Лешинар вегетаријанац, Mајмуница 2, Балу (помоћна анмација) ЈОВАНА ЦВЕТКОВИЋ
Мама вучица, Багира (помоћна анимација), Мама слоница МАРИЈАНА ВИЋЕНТИЈЕВИЋ БАДОВИНАЦ
Мали вук 2, Каа, Слонче ЈЕЛЕНА ИЛИЋ
Беба Могли, Багира, Mали вук 2, Афро мајмун, Тата слон НИКОЛА МАЛБАША
Балу, Шир Кан (помоћна анимација), Mали вук 2, Деда слон НИКОЛА КЕРКЕЗ
Шир Кан, Тата вук НЕНАД РАДОВИЋ

Датум премијере: 02. март 2018.

Узраст: 4+
Трајање: 50'
Аутор: Радјард Киплинг / Марина Ћетковић
Сцена: Сцена за децу

Представа „Књига о џунгли“ је комични луткарски мјузикл са елементима савременог циркуса за децу старијег предшколског и млађег школског узраста, коју режира Марија Крстић.Кроз познату причу Радјарда Киплинга о Моглију, дечаку кога у џунгли одгаја чопор вукова, третира се проблем различитости, (не)толеранције и интеграције у заједницу.
Улогу дечака Моглија тумачи глумац који на сцени изводи основе вазхушних акробација на акробатској тканини (свили), а остали ликови животиња представњени су помоћу луткака које анимирају глумци. На овај начин јасно се истиче тема различитости, а живи глумац у улози Моглија кроз стилизацију покрета парира лутакама.
Млада драмска списатељица Марина Ћетковић овим текстом, кроз алегоријску причу о опстанку у џунгли, нуди модел за суочавање и решавање проблема изазваних вршњачким сукобима. Познато је колико се очигледне разлике - боја коже, социјални статус и сл. могу сурово истицати међу децом од тренутка када ступе у вршњачку заједницу. Идеја је да се кроз овај пројекат, на забаван начин пласирају здраве вредности које доприносе нормалном развоју личности детета у односу са околином, изградњи отвореног друштва и прихватању здравих вредности.
Џунгла у представи осликава модел људског друштва са свим факторима који утичу на социјализацију детета (породица, школа, групе вршњака, медији, итд...) Ова представа публици нуди могућност да доживе узбудљиву авантуру, пуну опасности и изненађења, док на духовит начин пласира пацифистичку поруку толеранције и пријатељства. У представи глуме Димитрије Аранђеловић, Владислава Ђорђевић, Јована Цветковић, Маријана Вићентијевић Бадовинац, Јелена Илић, Никола Малбаша, Никола Керкез и Ненад Радовић.

 


О ПРЕДСТАВИ

Представа „Књига о џунгли“ је комичан луткарско-драмски мјузикл са елементима савременог циркуса за децу предшколског и млађег школског узраста. Кроз познату причу Радјарда Киплинга о Моглију, дечаку кога у џунгли проналази и одгаја чопор вукова, преиспитују се проблеми савременог друштва, као што су питања прихватања различитости, расизма и укључивања деце различитог порекла у ширу заједницу.
Визуелном богатству ове представе доприноси то што глумац који тумачи једини људски лик, лик Моглија, изводи атрактивне и динамичне жонглерске тачке са пои заставама и ваздушне акробације на акробатској тканини (свили), што у комбинацији са анимираним луткама - животињама дочарава атмосферу животињског света.
Џунгла у представи метафорично осликава модел људског друштва са битним факторима који утичу на процес социјализације детета у породици и вршњачкој групи, али се ова модернизована прича бави и утицајем медија и музичких праваца на одрастање. Истовремено најмлађој публици нуди се могућност да доживе авантуру пуну опасности и изненађења, и да на духовит начин спознају вредности и значај толеранције и пријатељства.

РЕЧ РЕДИТЕЉКЕ

Ово је прича о детету које се разликује од осталих.
Дечак Могли, кога су одгајили вукови, вољен је и прихваћен међу животињама, до повратка страшног тигра из људског заробљеништа. Пун мржње према људима и жељан освете због суровог мучења, Шир Кан протерује људско младунче и одваја га од његових пријатеља и породице. Могли бежи у мрачну џунглу где упознаје њену разноликост - нове животиње и њихове необичне навике. Иако схвата да не припада ни једној животињској врсти, међу њима налази пријатеље, који му помажу да победи Шир Кана и протера га из џунгле.
Ова представа промовише толеранцију и помаже деци да нађу своје место у заједници вршњака, која може бити окрутна и дивља као права џунгла.

О РЕДИТЕЉКИ

Дипломирала је позоришну и радио режију на ФДУ у Београду, у класи проф. Егона Савина. Завршила је мастер студије режије у алтернативном и луткарском позоришту у Прагу.
Режира луткарске представе и представе савременог циркуса, радио драме и аудио књиге.
Најзначајније режије: „Успон и пад Икара Губелкијана“, Alfred ve dvoře, Праг; „Аска и вук“, Позориште младих, Нови Сад; „Клацкалица“, „Бајка о рибару и рибици“, Позориште лутака Пинокио, Београд; „Кон Тики“, Народно позориште Кикинда, „Пескар“ и „Психоза“ представе саверменог циркуса, Инекс театар, Београд.
Вип Машталице - аудио приче за децу.
Одабране радио драме: „Летачи“ Димитрија Коканова, „Пескар“ Е.Т.А.Хофмана, „Несмислице“ Едварда Лира, „Ово је најстрашнији дан у мом животу“, „Лета када сам научила да летим“ и „Од читања се расте“ Јасминке Петровић, „Чашица горке ракије - успомене Делфе Иванић“ Биљане Дојчиновић, „Ћуп, теста, врч“ Јелице Кисо, „Злостављање“ Иве Андрића, „Љубав Госпође Фон Мек“ Љубише Вићановића и др.

РЕЧ ДРАМСКЕ АУТОРКЕ

Пред вама је комична музичко-луткарска драматизација истоименог класика дечије књижевности Радјарда Киплинга, базирана на мотивима из прича о Моглију, дечаку са којим одрастају генерације већ дуже од једног века. Свака генерација има своју верзију Књиге о џунгли и адаптације се нижу непрестано.
Први задатак при раду на драматизацији био је да се од разних прича о Моглију направи јединствена и оригинална авантура, и да се, уз свест о небројеним адаптацијама и већ утемељеним очекивањима која имамо када чујемо овај наслов - прича начини наново свежом и изненађујућом, као и савременом.
Напуштањем контекста и дискурса у коме је Киплинг писао, и осавремењивањем ликова, односа форме и стила ове свима познате приче, начињене су и неке кључне измене.
Наша Књига о џунгли истражује данас веома актуелну тему толеранције, као и тему идентитета. Прогоњен Шир Каном, оличењем закона јачег, и вођен потребом да припада групи – Могли креће у авантуру која је страшна колико и забавна, као и само одрастање, и током ње сазрева и открива богатсво разлика и вредност знања, а помоћу отворености и радозналости превазилази све баријере и конфликте.
За разлику од Киплингових прича према којима су закон и ред неприкосновени, те у складу са тим Могли као човеково младунче никако не може да остане у џунгли, ми преиспитујемо ту позицију с идејом да пријатељство и осећај припадања надилазе сваки закон. 

БИОГРАФИЈА ДРАМСКЕ АУТОРКЕ

Марина Ћетковић је драмска ауторка и сценаристкиња. Дипломирала је драматургију на ФДУ у Београду и похађала холандску школу извођачких уметности МАПА Амстердам (Moving Academy for Performing Arts). Чланица Удружења драмских уметника Србије и једна од оснивачица удружења за позоришна истраживања Театармахер у оквиру кога ствара на независној позоришној сцени у Србији. Сарадница дечијег програма Радио Београда, добитница награде Радио Београда за најбољу оригиналну радио драму 2015. године, сценаристкиња награђиваних кратких филмова. Активна и у области визуелних уметности – учествовала на неколико уметничких резиденција и колективних изложби.

 

Сцена за децу

Следећа представа >>
Астрид Линдгрен / Е. Мрдаковић / И. Субаков, Узраст 4+