Malo Pozorište Duško Radović

Представа за децу „Прича о Светом Сави“ 27. јануара у Крипти Храма Светог Саве

 

У недељу 27. јануара у 13 сати у Крипти Храма Светог Саве биће изведена представа за децу „Прича о Светом Сави“. Представа је настала у продукцији Малог позоришта „Душко Радовић“, у сарадњи са Храмом Светог Саве, уз подршку Градског секретаријата за културу града Београда и Министарства за културу и информисање Републике Србије. Настала је по тексту Братислава Петковића, у режији Саше Габрића, костим је осмислила Олга Мрђеновић, музички сарадник је Леонтина Пат, а стручни сарадник на тексту Архимандрит Никифор Миловић.

Српски принц, Растко Немањић се као монах Сава изборио за аутокефалност српске цркве и постао њен први поглавар и законодавац. Године 1775. Сава је проглашен за свеца, а од 1823. године, по наредби кнеза Милоша Обреновића па све до данас, Свети Сава се слави као школска слава 27. јануара. Тада све школе приредбама одају почаст  великом светитељу.

Главног јунака, Растка/Саву тумачи млади глумац Богдан Богдановић, док остатак поделе чине Небојша  Љубишић (Немања), Александра  Анђелковић (Ана), Саша  Кузмановић (Никанор), Лазар Миљковић (Јован) и Катарина Димитријевић (Ђурђинка). Поред глумаца извођење у Крипти Храма биће употпуњено и наступом Миодрага Д. Јовановића, првака опере Народног позоришта, Бојане Стаменов и Дечјег хора „Чаролија“.

Праизведба представе „Прича о Светом Сави“, у Храму Светог Саве на дан славе Светог Саве, у години када са поносом обележавамо 800 година аутокефалности Српске православне цркве, јединствен је културно, просветни догађај у нашој позоришној историји. Представа „Прича о Светом Сави“, ће премијерно бити изведена у Малом позоришту „Душко Радовић“ у марту 2019. године, након чега ће публика моћи да је погледа у оквиру редовног репертоара.

„Јединствена, необична појава принца и монарха, правника и просветитеља, књижевника и радника, пастира и предводника, неимара и видара, чудотворца и утешитеља, државника и светитеља. Ретки су народи који могу да се похвале тиме да се кроз једну личност могу приказати сви недостижни врхови којима се тежи. Непролазне вредности за сваког човека. Ми спадамо у те „ретке“ који имају привилегију и част да кроз једну личност персонификујемо себе, своју историју и духовност. Сва њена дубина, величина и сјај одликује се кроз лик светог човека, националног симбола, духовног заштитника свих Срба – Светог Саву.“

Саша Габрић, редитељ